2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pilóta öngyilkossága okozhatta a 2014-ben eltűnt maláj gép tragédiáját

2018. május 15. 15:45, utolsó frissítés: 15:49

Az Index beszámolója szerint több repülésbiztonsági szakember is egyetért abban, hogy a pilóta öngyilkossága okozhatta a 2014. március 8-án eltűnt maláj utasszállító gép tragédiáját.

A Malaysian Airlines Boeing 777-ese Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, egy órával a felszállás után letért útvonaláról és végül az Indiai óceánba zuhant. A fedélzeten tartózkodó 239 utas és a személyzet maradványai nem kerültek erő, azonban a gép roncsaiból néhányat sikerült megtalálni az elmúlt időben.

Az esetet vizsgáló szakemberek egybehangzó véleménye szerint a tragédiát a repülőgép pilótája öngyilkossági szándéktól vezérelve okozhatta. Ezt a feltételezést erősíti az a tény, hogy a gép miután letért a pályájáról sajátos kerülőutat tett a maláj Penang tartomány fölött, ahol a pilóta szülővárosa is található. „Mintha csak a pilóta búcsút akart volna venni a szülői háztól” - mondta Simon Hardy pilótaképző.

Tavaly találták meg a repülőgép egyik szárnydarabját, amely alig sérült meg és ez arra enged következtetni a szakértők szerint, hogy a gép nem lezuhant, hanem a pilóta irányításával lassan ereszkedhetett a vízre.

Bár a pilóta magánéletében nem találtak öngyilkossági szándékra utaló jelet, a szakértők szerint azonban más magyarázat nincs a tragédiára és érdekesség az is, hogy a pilóta lakásában talált repülőgép-szimulátor előzményeiben szerepelt egy Indiai óceán felett tett gyakorlórepülés is, ennek adatait azonban a pilóta törölte. (Index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS