2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halálos áldozatokat követelő összecsapások vannak a Gázai övezetben

2018. május 14. 14:52, utolsó frissítés: 19:07

Tizenhat embert megöltek és legalább 200-at megsebesítettek izraeli katonák a Gázai-övezetben folyó tüntetéseken, számolt be a hírről a The Guardian.

Izrael kikiáltásának 70. évfordulóján avatják fel az Egyesült Államok új, Jeruzsálembe átköltöztetett nagykövetségét. Az ünnepség inkább csak szimbolikus mivel az épület teljesen csak hat év múlva fog elkészülni.

Az átköltöztetett nagykövetség és az, hogy az USA ezzel elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának hatalmas konfliktus forrása lett az országban és kiváltotta a palesztin szervezetek dühét, az al-Kaida terrorszervezet pedig az Egyesült Államok elleni dzsihádra, szent háborúra szólította fel követőit.

A halálos áldozatokat követelő zavargások a pénteki ima után törtek ki a palesztin területeken, de tüntetések voltak Jordániában, Törökországban és Iránban is.

Hétfőn újabb összecsapások voltak a Gázai övezetben, ahol az azt irányító Hamász radikális iszlamista szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat.

Hétfőn az izraeli haderő röplapokat dobott le a térségben, és arra kérték az ott élőket, hogy ne közelítsék meg a határkerítést.

Frissítése:

A BBC friss adatai már legalább 43 halottról és több, mint 1900 sebesültről számolnak be. A Reuters szerint Franciaország külügyminisztere felszólította az izraeli hatóságokat, hogy állítsák le azokat az akciókat amelyben legkevesebb 41 palesztint öltek meg hétfőn. Jean-Yves Le Drian jelezte azt is, az Egyesült Államok döntése, hogy nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti “megsértette a nemzetközi jogot és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát”.
(Guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS