2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy csecsen férfi követte el a szombati párizsi terrortámadást

2018. május 13. 11:33, utolsó frissítés: 11:34

Terrorista tettként kezelik azt a késes támadást, amely szombaton késő este történt Párizs belvárosában. Egy csecsen férfi követte el, a késes merényletben egy járókelő meghalt, négyet megsebesített, kettőt közülük súlyosan.

A merénylőt - aki "Allahu akbárt" (Allah a legnagyobb) - kiáltozva követte el támadását, a gyorsan beavatkozó rendőrség agyonlőtte.

A francia média vasárnap reggel rendőrségi és ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a támadó egy 21 éves, csecsenföldi születésű férfi volt, akit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. A hatóságok kihallgatás céljából előállították a támadó szüleit.

A terrortett elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül, ám nem szolgált állítására bizonyítékkal, sem pedig részletekkel az elkövetőről, csupán annyit közölt róla, hogy a szervezet "katonája". Az Iszlám Állam ezt a kifejezést gyakran használja propaganda célból akkor is, ha semmi köze az elkövetőhöz.

Egy szemtanú szerint a támadó a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, akik előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, ám kénytelen voltak lőni.

Gerard Collomb francia belügyminiszter tweetüzenetben méltatta a rendőrség "higgadt és gyors reakcióját, amellyel a támadót ártalmatlanná tette."

Emmauel Macron francia elnök közölte, hogy országa nem enged a "szabadság ellenségeinek". A támadó kilétéről egyelőre nem közöltek semmit a francia hatóságok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS