2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Spanyolországban még mindig több mint 100 utca vagy tér viseli Franco tábornok nevét

2018. május 10. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Spanyolországban több mint 1100 utca és tér visel még mindig a Franco-diktatúrából fennmaradt elnevezéseket - írta csütörtöki számában az EL País című napilap.

A diktatúrához köthető legtöbb utcanév, összesen 120, Toledóban található, a lista második helyén Cáceres város áll 103, majd Valladolid következik 98 ilyen elnevezéssel.

Több mint száz utca vagy tér viseli Francisco Franco tábornok nevét, de ennél is több, 315 van elnevezte a diktátor fasiszta eszmeiségű pártja, a Falange alapítójáról José Antonio Primo de Riveráról.

A történelmi emlékezet törvény kötelezővé teszi ezeknek az utcaneveknek a megváltoztatását - hívta fel a figyelmet Carles Mulet szenátusi képviselő, a valenciai Compromís (Elkötelezettség) nevű baloldali párttömörülés tagja, miután kikérték és megkapták az utcanevek listáját.

A politikus nehezményezte, hogy a jogszabály nem rögzít semmiféle következményt, szankciót a névváltoztatás elmulasztásának esetére.

A spanyol kormány álláspontja szerint viszont a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozik a névváltoztatás kérdése.

Madridban a városi közgyűlés tavaly április végén szavazta meg, hogy megváltoztat 52 utcanevet, amelyek még a diktatúrából maradtak fenn.

A táblák cseréjét azonban csak az elmúlt hetekben kezdték meg, mivel a diktátor családja által működtetett alapítvány, a Fundación Francisco Franco a bírósághoz fordult, amely átmenetileg felfüggesztette a folyamat végrehajtását.

Szakértőkből álló, héttagú úgynevezett történelmi emlékezet bizottság állította össze azoknak közterületeknek a jegyzékét, amelyek nevének módosítását javasolta Madridban. Az új elnevezéseknél a fő szempont a diktatúra előtti utcanév visszaállítása volt.

Az El País szerint azonban még így is maradnak a diktatúrához köthető utcanevek a spanyol fővárosban.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája.

A diktátor uralma a polgárháborút követő kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább 30 ezer embert kivégeztek.

Az úgynevezett történelmi emlékezet törvényt, amely tartalmazta a polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitálását, azonban ennek eddig kevés kézzelfogható eredménye volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS