2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre puskaporosabb a helyzet a Közel-Keleten

2018. május 10. 12:42, utolsó frissítés: 13:16

Csütörtökre virradóra többtucatnyi iráni katonai célpontot támadott Szíriában az izraeli légierő, válaszul a Golán-fennsíki izraeli hadállásokra kilőtt rakétákra, amelyeket Jeruzsálem szerint az iráni al-Kudsz Brigádok indítottak el.

Jonathan Concricus alezredes hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta: a szíriai légvédelem több tucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem találtak el.

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában, és nem áll szándékában a feszültség további fokozása

A tárcavezető egy, Herzliában rendezett biztonságpolitikai konferenciáján fejtette ki nézeteit. „Ha nálunk eső lesz, akkor náluk égszakadás következik” - fenyegette meg beszédében a teheráni vezetést, amelyet szélsőségességgel és terjeszkedéssel vádolt.

A védelmi miniszter szerint Irán új határokat próbál felhúzni, de ezt Izrael nem engedi meg, és szemben az irániákkal Izrael nem próbál terjeszkedni. Felhívta a figyelmet arra, hogy Teherán nemcsak Izraellel szemben, hanem Jemenben, Irakban, Libanonban és Afrikában is hadműveleteket hajt végre, és terjeszteni próbálja szélsőséges ideológiáját.

Adel al-Jubeir Szaúd-Arábia külügyminisztere üdvözölte Donald Trump amerikai elnök döntését, és bejelentette, hogy amennyiben Irán elindítja atomkísérleteit Szaúd-Arábia is atombombák kifejlesztésébe kezd.

A külügyminiszter elmondta, hogy országa szerint a Barack Obama egykori amerikai elnök által Teheránnal kötött nukleáris szerződét túlságosan engedékenynek tartja.

A miniszter hozzátette, hogy amennyiben Irán kilép az atomegyezményből Szaúd-Arábia sem tarthatja tovább a jelenlegi stratégiai pozícióját Teheránnal szemben.

Mohammed bin Salman
herceg, a szaúdi trón várományosa nemrégiben azt nyilatkozta, hogy országa nem szándékozik atombombát gyártani, de ha Irán ismételten ilyen jellegű lépésekre készül, akkor Szaúd-Arábiának is mihamarabb hasonlóképpen kell cselekednie.

Hassan Rouhani
iráni elnök elmondása szerint az ország vezetősége nem szándékozik kilépni az atomszerződésből, de felkéri Európa vezetőit, hogy minél gyorsabban vállaljanak garanciát arra vonatkozóan, hogy vállalataik tovább folytatják az együttműködést az Irénnal.

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország is kitart az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodás mellett. Erről az említett országok vezető politikusai tájékoztatták a közvéleményt szerdán. (mti/digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS