2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump pár órán belül bejelenti, hogy felmondja -e az iráni atomalkut

2018. május 08. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

Donald Trump amerikai elnök kedden jelenti be döntését arról, hogy beváltja -e régóta hangoztatott fenyegetését, és felmondja -e az iráni atomprogramról szóló megállapodást.

Az AP amerikai hírügynökségnek a bejelentés előtt közzétett háttéranyaga szerint nemigen van arra utaló jel, hogy az európai szövetségesek ígéretei az egyezmény hibáinak „kijavítására” meggyőzték volna Trumpot arról, hogy az atomalkut mégiscsak fenn kellene tartani.

Diplomaták és bennfentes tisztségviselők szerint a 2015-ben kötött megállapodás európai részes államai az utóbbi napokban sok kérdésben engedtek Trump követeléseinek az Iránnal szembeni további korlátozásokról folytatott egyeztetéseken. Ennek ellenére többen úgy vélik, elképzelhető, hogy az amerikai elnök újra bevezet szankciókat Iránnal szemben és kisétál az egyezményből, amelynek megkötését már elnökjelöltségének idején is hevesen bírálta.

Trump hétfőn a Twitteren jelezte, hogy másnap helyi idő szerint délután 2-kor fedi fel döntését a nagyvilág előtt.

Az elnök ezúttal - az eddig megszokottnál sokkal fegyelmezettebb módon - csak a nemzetbiztonsági tanácson belül egy kis csoporttal osztotta meg döntését, több közvetlen munkatársa nincs beavatva.

Természetesen megy a találgatás Iránban is, ahol sokakat aggodalommal tölt el, milyen hatással lehet majd Trump esetleges negatív döntése a gyengélkedő gazdaságra.

Teheránban Haszan Róháni elnök igyekezett mosolygósnak és magabiztosnak mutatkozni egy keddi rendezvényen, ahol - bár Trumpot közvetlenül nem említette - hangsúlyozta, hogy Irán továbbra is szeretne „kapcsolódni a világhoz”.

„Lehetséges, hogy kénytelenek leszünk szembenézni néhány problémával a következő két-három hónapban, de túl fogunk jutni ezen” - mondta Róháni.

Washington előtt számos lehetséges forgatókönyv áll arra az esetre, ha felmondja az Iránnal kötött megállapodást. A legvalószínűbb eljárás az lehet, hogy Trump nem hosszabbítja meg szombaton - az egyezményben előírt határidőkor - az iráni központi bank elleni büntetőintézkedés felfüggesztését, hanem hagyja azt ismét hatályba lépni.

Ebben az esetben az Iránnal üzleti kapcsolatban lévő gazdasági szereplők hat hónapot kapnának a washingtoni adminisztrációtól arra, hogy felszámolják érdekeltségeiket és elkerüljék azt, hogy megsértik az ismételten bevezetett szankciók előírásait.

Kérdéses az is, hogy Trump az atomalku milyen jellegű felmondásában gondolkodik: visszafordíthatatlan kilépésre készül, vagy adna még egy utolsó esélyt az egyezmény megmentésére. Ettől függően az sem kizárt, hogy a megállapodást sikerülhet megerősíteni az alatt a bizonyos hat hónapos haladék alatt annak érdekében, hogy mégis maradásra bírják Trumpot. Elnökségének első 15 hónapja már tele volt számos ilyen "utolsó eséllyel", amelyek során folyton újabb néhány hónappal odázta el a végső döntést az iráni atomalkuról.

Az iráni központi bankot érintő felfüggesztett szankciókon kívül más intézkedésekről egyelőre nem kell döntést hozni, a konkrét iráni vállalkozásokkal és személyekkel szembeni szankciók fenntartásáról például csak júliusban esedékes határozni. Ha Trump kedden ezeket a büntetőintézkedéseket is élesíti (jóval a határidő előtt), akkor az a lehető legagresszívabb lépés lenne annak irányába, hogy Washington végleg becsapja maga mögött az ajtót.

Trumppal ellentétben még az amerikai külügyminiszter, illetve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is egyetért abban, hogy Irán mindeddig betartotta a megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Az egyezmény bírálói azonban - több republikánus politikus, Izrael és az Öböl-államok - azt állítják, hogy az alku lényegében megnyitja az utat egy atomfegyverrel rendelkező Irán előtt.

Nem lehet tudni, hogy Teheránban milyen lépéseket tennének, ha Trump tényleg felmondaná az egyezményt.

Az iráni külügyminiszter hetekig azt hajtogatta, hogy az amerikai szankciók ismételt életbe léptetése semmissé tenné a megállapodást, és így Teherán is kénytelen lenne felmondani azt. Hétfőn azonban Róháni elnök már arról beszélt, hogy országa esetleg Washington kivonulása után is teljesítheti vállalt kötelezettségeit, ha az Európai Unió megfelelő garanciákat tud ajánlani.

Nagyon is kétséges azonban, hogy Európa képes -e hiteles biztosítékokat adni. Az atommegállapodás hatályba lépése után Irán rendszeresen panaszkodott amiatt, hogy az európai bankok és vállalkozások továbbra is inkább távol maradnak Irántól az Egyesült Államok megtorlásától tartva.

A globális pénzügyi rendszerben minden olyan szorosan összekapcsolódik és függ a New York-i pénzügyi központtól, hogy lényegében lehetetlen olyan üzletet kötni, amely teljesen független az amerikai rendszertől.

Ez a körülmény óriási mozgásteret nyújt Trump számára, amikor azzal fenyegetőzik, hogy az Egyesült Államok hátat fordít mindenkinek, aki gazdasági kapcsolatokat ápol Iránnal.

Az atomalku három európai tagja - Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - az elejétől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy az aláírt megállapodást ne nyissák meg újra. Inkább beleegyeztek abba, hogy tárgyalások induljanak egy „kiegészítő” egyezményről, amely nem változtatná meg alapjaiban az eredeti szerződést, hanem csak újabb korlátozásokat vezetne be Iránnal szemben olyan területeken, ahol Trump szerint hiányosságok állnak fenn.

Az egyezmény újratárgyalásával szemben a kiegészítő megállapodásnak megvolt az az előnye, hogy nem volt hozzá szükség Irán, Oroszország és Kína beleegyezésére. Az volt az elképzelés, hogy Irán valószínűleg úgyis teljesítette volna az új elvárásokat is, cserébe azért, hogy tovább élvezhesse a felfüggesztett szankciók nyújtotta előnyöket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS