2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ukrajna kilép a Független Államok Közösségéből, holott igazán soha nem is volt tagja a közösségnek

2018. május 03. 10:39, utolsó frissítés: 10:56

Ukrajna véget vet tevékenységének és visszahívja képviselőit a szovjet utódállamok által alapított Független Államok Közössége (FÁK) koordinációs testületeiből - jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök szerdán Kijevben, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kilép a FÁK-ból, hiszen annak sohasem volt hivatalosan a tagja. A Szovjetunió szétesésével 1991 decemberében létrejött, 12 tagú Független Államok Közösségének alapokmányát az ukrán parlament máig nem ratifikálta.

A FÁK - amelynek székhelye a fehérorosz fővárosban, Minszkben van - közösségi politikáját államok közötti koordinációs testületeken keresztül alakítja ki. Ilyen testület a FÁK-országok államfőinek, kormányfőinek, külügy-, illetve védelmi minisztereinek, valamint határőrparancsnokainak tanácsa, valamint a tagállamok közgyűlése és gazdasági bírósága.

„Semmi keresnivalónk nincs ezekben a testületekben a jelenlegi körülmények között, amikor egy agresszor ország koordinálja a tevékenységüket” - szögezte le Porosenko az „agresszor” jelzővel Oroszországra célozva.

Az elnök Pavlo Klimkin külügyminisztert felkérte, hogy egy héten belül terjessze elé az ország FÁK-képviselőinek visszahívásáról szóló indítványt.

„A parlamenthez fordulunk, hogy érvénytelenítse az általa ratifikált megállapodást Ukrajnának az egyeztető testületekben való részvételéről, továbbá azon megállapodásokat, amelyeknek már nincs értelmük Ukrajna számára” - közölte az államfő.

Az RNBO később kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a tanács meghosszabbította az Ukrajna által az elmúlt években hozott büntetőintézkedéseket Oroszországgal szemben, továbbá bővítette a szankciók alá esők körét.

A dokumentum szerint Kijev szankcióval sújtja azokat a jogi és magánszemélyeket, akik szerepet játszanak az ország elleni orosz agresszióban, részt vettek az orosz elnökválasztás megszervezésében és lebonyolításában a Moszkva által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, továbbá a területet megszállva tartó orosz adminisztráció tagjaival, a donyecki és a luhanszki szakadár területeken harci tevékenységet folytató orosz fegyveresekkel szemben.

Kiterjesztette a szankciókat azokra, akiknek közük van Ukrajna elleni információs és kibertámadásokhoz, valamint Oroszországban törvénytelenül fogva tartott ukrán állampolgárokkal szembeni jogellenes tevékenységekhez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS