2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Berlin hazatelepítené azoknak a német nőknek a gyermekeit, akik az Iszlám Állam szolgálatába álltak

2018. május 01. 16:20, utolsó frissítés: 16:20

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szolgálatába állt német nők gyermekeinek hazatelepítését tervezi a német kormány - írta a Bild című német lap kedden.


A hírszerző szolgálatok szerint legkevesebb 270 német állampolgárságú nő él gyerekekkel az IÁ ellenőrzése alatt álló iraki vagy szíriai területeken. A gyermekek nagyjából 50 százaléka már ott született, de így is német állampolgárok - írta a Bild egy belső kormányzati elemzésre hivatkozva.

A berlini vezetés tervei szerint valamennyi gyermeket hazaszállítják, és „deradikalizálják” rokonok és gyermekvédelmi intézmények segítségével. A háborús övezetekben átélt megrázkódtatások feldolgozásában és a beilleszkedésében pszichológusok is támogatják majd őket.

Az utóbbi években 980 német állampolgár vándorolt ki a Közel-Keletre, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz. Egyharmaduk már visszatért Németországba, nagyjából 170-en pedig meghaltak a harcokban.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője, Hans-Georg Maassen tavaly több előadásában beszélt arról, hogy az IÁ-hoz csatlakozott német harcosok a terrorszervezet elleni műveletek miatt igyekeznek visszajuttatni családjukat.

Ez nehéz feladat elé állítja a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálatot, mert az IÁ „agymosásán” - a szélsőséges iszlamizmus tanain - nevelkedett gyermekek és fiatalok is érkezhetnek Németországba, és kialakulhat egy „új dzsihadista nemzedék”. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS