2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogták az Iszlám Államt négy magas rangú parancsnokát Törökországban

2018. április 27. 11:48, utolsó frissítés: 11:48

A török hatóságok pénteken elfogták az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet négy magas rangú parancsnokát a nyugat-törökországi Izmirben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A szélsőségesek a kelet-szíriai Deir-ez-Zór város és környékének irányításáért voltak felelősek, egyikük az Iszlám Állam ottani főparancsnoka volt.

A legmagasabb rangú dzsihadista - aki az egyik legközelebbi bizalmasa volt az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak - Görögországba tartó menekültek közé vegyülve megpróbálta elhagyni Törökországot, de a rendőrség elfogta - írta az Anadolu.

A férfi a jelentés szerint 2017. december 14-én egy szíriai településen mintegy 700 civilt gyilkoltatott le.

A másik három vezető a török haderő szíriai offenzívái elől szökött át Törökországba - közölte a hírügynökség, de nem részletezte a kilétüket.

2015-ben és 2016-ban az Iszlám Állam dzsihadistái számos, sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban.

A legutóbbi merényletet 2016 szilveszterének éjjelén követte el az egyik milicistájuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon.

A feltételezett IÁ-tagok utáni nyomozás Törökországban azóta is szakadatlan.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő a közelmúltban arról számolt be, hogy a török hatóságok 2011 és 2018 között 4043 dzsihadistát tartóztattak le, akik közül 1858-an nem török állampolgárok voltak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS