2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macron nem nem tudta rávenni Trumpot az iráni atomalku betartására

2018. április 26. 18:06, utolsó frissítés: 18:07

Emmanuel Macron francia államfő nem tudta rávenni Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött atomegyezményt - írta a Politico című amerkai lap csütörtöki számában.

A Politico beszámolt arról, hogy Macron előző nap a washingtoni Georgetown Egyetemen diákokkal tartott találkozója után újságíróknak beszélt az amerikai elnökkel folytatott tárgyalásairól.

„Folyamatosan az volt a benyomásom, Donald Trump nem számol azzal, hogy megőrzi, vagy védelmébe veszi az Iránnal kötött egyezményt” - fogalmazott Emmanuel Macron az újságíróknak.

„Tartja magát a kampányban tett ígéretéhez Ha ésszerűen elemzem, nem juthatok arra a következtetésre, hogy az elnök nem mondja fel a megállapodást" - idézte a francia államfőt az amerikai lap. Macron hozzátette: az atomalku felmondása „rövid távon működhet, de közép-, és hosszú távon rendkívül bajos”.

Az amerikai elnökkel a Fehér Házban folytatott tárgyalásain Macron említette egy Iránnal kötött „új megállapodás” lehetőségét, amely a jelenleg érvényben lévő egyezmény különböző szigorításokkal történő kiegészítését jelentette volna.

Donald Trump is nyitottnak tűnt, bár nyíltan nem biztosította támogatásáról a francia politikus felvetését. A kedden tartott közös sajtóértekezleten Trump kifejtette, hogy lehetségesnek tartja egy „szélesebb körű megállapodás” megkötését Iránnal, de ennek - mint fogalmazott - „nagyon biztos alapokon kell nyugodnia”.

Kifogásolta, hogy a megállapodás nem tesz semmit Irán befolyásának visszaszorítására a közel-keleti térségben.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által aláírt többhatalmi megállapodást megkötő európai államok politikusai a nyilvánosság előtt nem reagáltak a francia államfő javaslatára, de Macron egyik tanácsadója újságíróknak azt mondta, hogy amerikai látogatása előtt Macron konzultált mind az európai partnerekkel, mind Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az amerikai elnök május 12-én hozza nyilvánosságra döntését az iráni atomalku ügyében, amelyet megvitat a pénteken Washingtonban tárgyaló Angela Merkel német kancellárral is.

Trump álláspontját visszhangozva Joseph Votel tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője csütörtökön egy interjúban leszögezte: hosszú távon Irán jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést a Közel-Keletre. A tábornok „rendkívül agresszívnak” nevezte Iránt, amely szerinte mindenütt terjeszteni igyekszik „a forradalmi retorikát”. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS