2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tényeket meghamisító orosz propagandafilm készült a Donyec-medencei konfliktusról, állítják ukrán elemzők

2018. április 25. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Tényeket meghamisító az a dokumentumfilm, amely a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kezdetének negyedik évfordulójára készült, és néhány napja vetítették le az orosz televíziókban - írta a donyecki származású Denisz Kazanszkij ismert ukrán újságíró a Faceboook-oldalán közzétett elemzésében, amiből szerdán idézett részleteket az UNIAN hírügynökség.

Bírálatában Kazanszkij kiemelte, hogy a Rosszija 1 orosz állami televízió gondozásában készült, „Orosz tavasz. A kezdet” című filmben említést sem tesznek azokról az orosz állampolgárokról - Sztrelkovról, Borodajról -, akik felbujtóként kulcsszerepet játszottak a konfliktus kirobbantásában.

Igor Sztrelkov aktáját már 2014-ben nyilvánosságra hozta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), amiből kiderült, hogy valódi családi neve Girkin és valójában az orosz katonai hírszerzés ezredese.

Az orosz állampolgárságú férfi kezdetektől irányította a 2014 tavaszán kirobbant konfliktusban a szakadár fegyvereseket. „Ismertté” azután vált, hogy az ő vezetése alatt foglalták el a szakadárok annak idején a Donyeck megyei Szlovjanszk városát.

2014 májusában Sztrelkov kikiáltotta magát a szakadár Donyecki Népköztársaság főparancsnokának. Néhány napra rá kinevezték őt a népköztársaság „védelmi miniszterévé”. 2014 augusztusában lemondott posztjáról, és visszatért Oroszországba.

A szintén orosz állampolgárságú Alekszandr Borodajt - aki a Kreml PR-embereként már a kelet-ukrajnai válság kirobbanása előtt ismert volt - a Donyecki Népköztársaság „miniszterelnökévé” nevezték ki 2014 májusában. Sztrelkovhoz hasonlóan szintén 2014 augusztusában mondott le posztjáról - átadva helyét a vezető tisztséget máig is betöltő Olekszandr Zaharcsenkónak -, majd úgyszintén visszatért Oroszországba.

Facebook-bejegyzésében Kazanszkij rámutatott arra, hogy az új orosz propagandafilmben kizárólag ukrán állampolgárságú, de "másodhegedűs", mára már feledésbe merült szakadár vezetők nyilatkoznak, mint például Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk egykori szakadár "polgármestere".

Szlovjanszkot 2014 júliusában az ukrán fegyveres erők visszafoglalták a szakadároktól.

Az ukrán újságíró szavai szerint a filmben megszólalók azt állítják, hogy egyáltalán nem Ukrajna ellen harcoltak, hanem Ukrajna szövetségi állammá alakításáért, ami nyilvánvaló hazugság.

„Elég megnyitni bármelyik, 2014-ben készült videót az interneten, hogy lássuk, hogyan szaggattak szét, tapostak meg ukrán nemzeti zászlókat (a szakadárok)” - érvelt Kazanszkij.

Összegezve véleményét kijelentette, hogy a film a „dicsőséges” sztálini időket idézi, alkalmazva az akkori gyakorlatot, amikor a fotókból kiretusálták az arcát, az újságcikkekből kihúzták a nevét a hatalom számára kényelmetlenné vált személyeknek, mintha azok sohasem léteztek volna. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS