2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Korodi Strasbourgban: a nemzeti parlamenteknek jelentős szerepet kell vállalniuk a klímaváltozást kiváltó problémák leküzdésében

2018. április 24. 19:38, utolsó frissítés: 19:38

A klímaváltozás globális problémáját csak úgy lehet megoldani, ha minden döntéshozó szerv aktívan belekapcsolódik ebbe a folyamatba, így ebben a parlamenteknek is jelentős szerepe van - fogalmazott Korodi Attila parlamenti képviselő április 24-én Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén, a John Prescott brit jelentéstevő klímaváltozásra vonatkozó jelentésének megvitatásán.

Az RMDSZ képviselője hozzászólásában kiemelte, hogy a klímaváltozás globális gondjára egyetlen lehetséges megoldás van: a Párizsi egyezménybe foglalt vállalások mielőbbi gyakorlatba ültetése. A globális felmelegedés 2 Celsius-fok érték alatti tartása, csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével érhető el, ez pedig csak komoly összefogás révén valósítható meg.

Korodi továbbá az Európai Unió, valamint a tagállamok és velük együtt minden Európai ország szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta ebben a folyamatban, főként, hogy az Egyesült Államok kilépett az éghajlatvédelmi egyezményből. Így ezt követően Európa szerepvállalásának sokkal erőteljesebbnek kell lennie.

"Üdvözlendő az a tény, hogy annak ellenére, hogy az AEÁ kilépett a Párizsi klímaegyezmény előírásai alól, mégis számos amerikai állam és város jelezte szándékát az egyezményben vállaltak gyakorlatba ültetésére. Ettől eltekintve a klímaváltozás hatásaként kialakult problémák megoldásában Európa egy szilárd alapokra helyezett cselekvési terv mentén kell, hogy eljárjon, amely utat mutat mindenki számára" - magyarázta Korodi.

Hozzátette: Európa feladata olyan új megoldások keresése, amelyek arra ösztönzik a nemzetközi partnereket, ebbe beleértve az Egyesült Államokat is, hogy minél többet foglalkozzanak a klímaváltozás hatásainak csökkentésével.
Korodi Attila elmondta, egyetért Prescott jelentéstevővel abban, hogy az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátás csökkentését elősegítő eszközöket összhangba kell hozni a 2030-ig tartó Globális Fenntartható Fejlesztési Cselekvési Tervbe foglalt fenntartható fejlesztési célokkal. Ugyanakkor meglátása szerint az integrált fenntartható városfejlesztés tekintetében arra kellene biztatni a helyi önkormányzatokat, hogy dolgozzanak ki, illetve alkalmazzanak helyi fejlesztési stratégiákat.

Emellett Korodi szerint a kevésbé fejlett és a fejlett országok közötti szolidaritás elengedhetetlen a klímaváltozáshoz, illetve annak pénzügyi következményeihez való alkalmazkodásban, és ez érvényes az európai országokra is.

Végezetül a parlamenti képviselő leszögezte, ebben a folyamatban a parlamenterek azok, akik a klímaváltozás megelőzéséhez és hatásaihoz való alkalmazkodáshoz szükséges politikák koherenciáját tudják biztosítani, ezért a szerepük igen jelentős. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS