2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten

2018. április 21. 21:58, utolsó frissítés: 22:31

Egy héttel a múlt szombati kormányellenes tüntetés után újabb demonstrációt szerveztek Budapesten. A tömeg a Kossuth térről magyarországi idő szerint délután hatkor indult, és a Szabad sajtó útra vonult. A tüntetést a Mi vagyunk a többség-csoport tartja.

A helyszíni tudosítások arról számolnak be, hogy a tömegben jobbikos, DK-s és momentumos szimpatizánsok is vannak. A szervezők tízezreket vártak a tüntetésre.

A beszédek a Szabad sajtó úton kezdődtek el. Az első felszólaló Móra Veronika volt, az Ökotárs nevű civil szervezet vezetője, aki a Stop Soros-törvényjavaslat által fenyegett civil szervezetek melletti kiállásra szólított fel. Felszólalt Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírója is, akit tudósítás közben bántalmaztak a március 15-én megszervezett Békemeneten. Azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy egyszer élőben kell felmondania egy publicisztikát, de a Magyar Nemzet azóta bezárt.

Lejátszottak egy Wellhello-számot is, szolidaritásból azért, mert a közmédia letiltotta a dalaikat azt követően, hogy az együttes egyik frontembere, Fluor Tomi azt kiabálta be a közmédia élő adásába, hogy "Soros György".Gyetvai Viktor diáktüntető is beszédet tartott, aki azt mondta: "követelhetünk sok mindent Orbán Viktortól, de demokráciát nem, azt nekünk kell elintéznünk". Gyetvai beszéde után két színművész, Gálvölgyi János és Hernádi Judit is videóüzenetben köszöntötte a tüntetőket.

Homonnay Gergely író arról beszélt, hogy a Fidesz nem csak a mostani, hanem a következő generáció jövőjét is elveszi. Szerinte a Fidesz csalással és hazugsággal tudott nyerni, amiben nagy szerepe van a 80 milliárd forintból propagandát szóró közmédiának is. Kijelentette: meg kell szüntetni az MTVA-t, és egy független intézményt kell felépíteni helyette.

A tüntetés utolsó szónoka a hódmezővásárhelyi polgármesterválasztást megnyerő Márki-Zay Péter volt, aki arról is beszélt, hogy Magyarország vezetésére nem alkalmas egy olyan ellenzék, amely nemhogy az ország, hanem még a saját érdekében sem hajlandó összefogni. "Ahogy a hódmezővásárhelyi győzelem, úgy az áprilisi országos vereség is megmutatta, hogy csak a teljes nemzet összefogásával van esélyünk leváltani ezt a kormányt" – mondta Márki-Zay Péter.

A szónoklatok végén a parlament május 8-ára tervezett alakuló ülésére jelentették be a következő tüntetés időpontját.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS