2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európai katonai kérdésekről tárgyalt orosz vezérkari főnök és a NATO európai erőinek főparancsnoka

2018. április 19. 17:22, utolsó frissítés: 17:22

Oroszország és a NATO európai katonai tevékenységnek kérdéséit tárgyalta meg Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Curtis Scaparrotti, a NATO európai erőinek főparancsnoka csütörtökön Bakuban.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a tárgyaláson bizalomerősítő intézkedésekről és az incidensek megelőzéséről is szó esett. A felek megerősítették, készek ugyanebben a formátumban folytatni a párbeszédet a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekben.

Ez volt az első találkozó Geraszimov és Scaparotti között kettejük első, 2013-ban történt személyes kapcsolatfelvétele óta. A 2014-es ukrajnai fordulat és az orosz beavatkozás nyomán a moszkvai védelmi tárca emlékeztetője szerint Washington befagyasztotta az orosz-amerikai katonai kapcsolatokat.

Az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki bakui találkozót megelőzően azt közölte, hogy a felek eszmecserét fognak folytatni a szíriai helyzetről, ám erről az aspektusról a megbeszélés után kiadott kommünikében nem esett szó.

A Geraszimov-Scaparotti találkozó lehetőségéről az orosz médiában először Rose Gottemoeller, a NATO-főtitkár helyettese tett említést, a Kommerszant című napilap április 11-i számában megjelent interjújában.

Gottemoeller egyebek között arról beszélt, hogy a kiélezett feszültség ellenére a jelenlegi nemzetközi helyzet nem olyan, mint amilyen a hidegháború idején volt, egyebek között azért, mert a komoly nézeteltérések ellenére a felek között nyitva maradtak a kommunikáció csatornái.

Emlékeztetett rá egyebek között a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár között a februári müncheni biztonsági konferencián létrejött találkozóra, valamint arra, hogy március 21-én Geraszimov és Scaparrotti telefonon egyeztetett egymással.

A NATO főtitkár-helyettese a kapcsolatok átláthatóságának és kiszámíthatóságának erősítését, a veszélyes incidensek megelőzését és a bizalomerősítést nevezte meg előzetesen az orosz vezérkari főnök és az atlanti szövetség európai parancsnoka találkozójának témáiként. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS