2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életfogytiglani börtönre ítélték a hősként tisztelt török katona gyilkosait

2018. április 19. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Ankarában a 2016. július 15-ei török puccskísérlet hős katonájának tekintett Ömer Halisdemir gyilkosait - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A per 18 érintettjét szándékos emberölés és az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete vádpontjaiban találták vétkesnek.

Halisdemir volt az, aki az incidens éjszakáján Ankarában elsőként nyitott tüzet a puccsistákra és lelőtt egy tábornokot, aki társaival a különleges erők parancsnokságát akarta elfoglalni.

Ankara szerint az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata felelős a hatalomátvételi kísérletért, amely hosszú évek alatt épült be az állami szférába, így a haderőbe is. Gülen tagadja, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez.

Az Anadolu legutóbbi összesítése alapján a hatalomátvételi kísérlet után indult perekben eddig több mint 400 puccsista katonára szabtak ki vagy súlyosbított vagy „hagyományos” életfogytiglani szabadságvesztést.

Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás vágyával törölte ki a török alkotmányból. Helyére a „súlyosbított életfogytiglani” szabadságvesztést vezették be, amely egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítélt mindennapjait. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS