2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hová menekültek leginkább Szíriából?

2018. április 18. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Az elmúlt évek katonai konfliktusai miatt Szíria lakosságának csaknem a fele már elhagyta az országot és valamelyik szomszédos országba, vagy Európába, esetleg a tengeren túlra kényszerült elmenekülni.A helyzet pedig úgy tűnik, hogy inkább tovább súlyosbodik, mintsem megoldódna. Mi is beszámoltunk róla, hogy szombat hajnalban amerikai, brit és francia harci gépek a civileket lehetőleg kímélő, célzott és pontos légicsapásokat hajtottak végre a szíriai hatalom különböző vegyi fegyver-létesítményei ellen, megtorlásul az április 7-i kelet-gútai vegyifegyver-támadásra.

A légicsapás-sorozat az eddigi legnagyobb katonai akció volt Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen. Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök közölte, hogy igyekeztek megkímélni Oroszországot is mindenféle veszteségtől, de Moszkvát előzetesen nem tájékoztatták a lehetséges célpontokról.

A Pew Research Center még januárban közzétett egy felmérést amelyből az látszik, hogy az ország lakosságának mintegy 49%-a már elhagyta Szíriát és a helyzet a fentebb említett tények ismeretében úgy tűnik, hogy csak tovább fokozódik és tovább súlyosbítja majd az országból való elvándorlást.

Infographic: Nearly 13 Million Syrians Are Displaced | Statista You will find more infographics at Statista

A Pew Research Center kimutatásából az derül ki, hogy az elmenekülni kényszerült szíriaiak csaknem fele a szomszédos Törökországban kért és kapott menedéket. A tavalyi évben ugyanis csaknem 3 millió 400 ezer szíriai menekült tartózkodott Törökország területén. Ugyanakkor az országon belül is t9bb, mint 6 millióan kényszerültek elmenekülni.

A kimutatásból jól látszik, hogy bombák, gránátok, éhezés és halál elől elmenekült szíriaiak többsége még mindig a Közel-keleten tartózkodik, talán abban a reményben, hogy egyszer majd hazatérhet. A kérdés már csak az a fentiek ismeretében, hogy ha a helyzet tovább súlyosbodik akkor ez mikor fog bekövetkezni, és vajon mi lesz az otthon maradottakkal? (statista.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS