2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sajtóértesülések szerint vegyi fegyverek összetevőjét szállították belga vállalatok Szíriába

2018. április 18. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Három belga vállalat éveken keresztül szállította vegyi fegyverek, egyebek mellett a szaringáz egyik összetevőjét Szíriába - közölte a La Libre Belgique című belga napilap szerdán.

A beszámoló szerint az észak-belgiumi Antwerpenben működő vállalatok 2013 júliusától 2016 decemberéig 24 alkalommal indítottak több tíz tonnányi, tilalom alatt álló vegyi anyagokból, egyebek mellett izopropanolból álló szállítmányt néhány libanoni, de főként szíriai vállalkozások számára.

A napilap úgy tudja, hogy a Belgiumból származó szállítmányokat a belga vámhatóság jóváhagyta, ám nem vette figyelembe a 2014 óta hatályban lévő exporttilalmat.

Bizonyos vegyi anyagok szíriai importjára 2013 óta különleges engedély szükséges, mások bevitelére a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szigorú tilalmat írt elő - emlékeztetett a cikk. A nemzetközi szervezet felügyelete mellett éppen a szóban forgó izopropanolból 120 tonnányi készletet semmisítették meg Szíriában 2014 folyamán - írták.


A vállalatok ellen eljárást indult.

A cégek képviselői szerint a libanoni és szíriai magánvállalatoknak szállított vitatott vegyi anyagok főként festékek és lakkok alapanyagaként szolgálnak.

A 2011 óta tartó szíriai konfliktus ideje alatt több alkalommal vetettek be vegyi fegyvert. Legutóbb április 7-én, a szíriai felkelők uralma alatt állt Dúmában több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázokkal elkövetett támadás, amelyért a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad elnök rezsimjét teszik felelőssé.

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerint nagy a valószínűsége, hogy klórgázt vagy szaringázt vetettek be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS