2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szkripal-ügy: kis mennyiségű folyékony novicsok okozta a mérgezést a brit kormány szerint

2018. április 17. 19:39, utolsó frissítés: 19:39

A brit kormány keddi tájékoztatása szerint "igen kis mennyiségű, folyékony halmazállapotú" novicsok idegméreg-hatóanyaggal követték el a délnyugat-angliai Salisbury városában március elején történt mérgezést, amelynek célpontja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal volt.

A brit környezetvédelmi tárca (DEFRA) által összeállított friss helyzetértékelésben szerepel az is, hogy megkezdődik a város szennyezett helyszíneinek aprólékos kitakarítása és fertőtlenítése, amely várhatóan "hosszú hónapokig" eltart.

A minisztérium szerint a vizsgálatot végző szakértők kilenc olyan helyszínt azonosítottak, amely valamilyen szintű speciális tisztítást igényel.

A tájékoztatás szerint a munkát a brit hadsereg és a királyi légierő (RAF) 190 vegyvédelmi és egyéb területeken jártas katonai szakértője segíti.

A tárca közölte: a tisztítási folyamat minden érintett helyszínen a potenciálisan szennyeződésnek kitett felületek teszteléséből, a szennyezett tárgyak eltávolításából és elégetéséből, a helyszín vegytisztításából és újbóli teszteléséből áll majd.

A tisztítási munkákra kijelölt helyszíneket mindaddig nem nyitják meg a lakosság számára, amíg a méreghatóanyag kimutatására szolgáló tesztek eredményeit a kormány által e célra létrehozott tudományos szakértői bizottság hivatalosan jóvá nem hagyta.

Ebben a munkában a DEFRA keddi tájékoztatása szerint a fegyveres erők szakértői mellett a védelmi minisztérium tudományos és műszaki kutatóintézete, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE), az egészségügyi minisztérium, a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium tanácsadói is részt vesznek.

A munkálatok részeként teljes gyep- és kőburkolat-cserét is elvégeznek annak a bevásárlóközpontnak a környékén, amely előtt március 4-én eszméletlenül találták Szergej Szkripalt és lányát.

A környezetvédelmi tárca szakértői hangsúlyozták keddi tájékoztatójukon, hogy az idegméreg-hatóanyag nem párolog el és más módon sem szívódik fel magától a szennyezett felületekről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BBC televízió HardTalk című interjúműsorának hétfő esti adásában úgy nyilatkozott, hogy a novicsok osztályú idegméreg-hatóanyag rendkívül gyorsan párolog, és orosz szakértők szerint a mérgezés helyszínéről gyűjtött minta nem lehetett olyan magas koncentrációjú, ahogy az a brit vizsgálati jelentésben szerepel.

A mérgezés ügyében nyomozó brit rendőrségi szakértők a méreganyagot Szergej Szkripal Salisburyben lévő házának bejárati ajtaján mutatták ki a legnagyobb koncentrációban.

Az ajtót már a múlt hónap végén leszerelték és további vizsgálatokra elvitték, a többi nyílászárót pedig palánkokkal lefedték.

Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, a március 4-én történt incidens óta Salisbury kórházában kezelik. Állapota már nem válságos, de továbbra is súlyos.

Lányát - aki egy ideig szintén válságos állapotban volt - a múlt hét elején kiengedték a kórházból, és hollétéről csak annyit lehet tudni, hogy "biztonságos helyen" őrzik.

London gyilkossági kísérletnek tartja az ügyet, és Oroszországot tekinti felelősnek, Moszkva azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

Oroszország londoni nagykövetsége kifogásolja azt is, hogy a brit fél nem engedi a kapcsolatfelvételt az orosz konzulátus diplomatáinak Julija Szkripallal, így az orosz fél nem tud meggyőződni arról, hogy Szergej Szkripal lánya saját jószántából tartózkodik-e ott, ahol jelenleg van.

Julija Szkripal ugyanakkor a nevében a Scotland Yard által minap közzétett nyilatkozatban közölte, hogy biztonságban van, és "ez idő szerint" nem kívánja felvenni a kapcsolatot a londoni orosz konzuli szolgálattal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS