2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kinek kedvezhet a mostani magas részvételi arány?

2018. április 08. 16:37, utolsó frissítés: 17:02

Bár nagyon nehéz megállapítani, hogy kinek kedvez a mostani kiugróan magas részvételi arány a magyar országgyűlési választásokon, az Index egy gyors helyzetértékelésben ezzel mégis megpróbálkozott. Azt írják, hogy most csínján kell bánni azzal a megállapítással, hogy a tankönyvi példák szerint a magas részvétel szinte mindig az ellenzéknek kedvez. Ezt azzal magyarázzák, hogy az ellenzékhez hasonlóan a Fidesz is sorsdöntőnek állította be a választást, és az is egyértelműen látszik, hogy Orbán Viktorék csúcsra járatták a mozgósítást.

Az elemzés szerint az normális, hogy a fővárosban a legmagasabb a választói aktivitás, hiszen jellemzően a budai kerületekben él a legtöbb tudatosan politikával is foglalkozó állampolgár. Ellenben meglepőek az olyan megyék magasabb részvételi adatai, ahol a korábbi választások alkalmával alacsonyabb volt a részvétel. Az Index szerint a kistelepülések a korábbi évekhez képest felülteljesítenek, míg Budapesten azon kerületekben volt gyenge a részvétel, amelyeket általában baloldaliként szoktak elkönyvelni.

Az elemzés azt is megállapítja, hogy az ellenzéki oldalon inkább a Jobbiknak sikerülhetett jobban a mozgósítás, hiszen a Vona Gáborék terepének tekinthető Heves, Békés vagy néhány Hajdú-Bihar vagy Veszprém megyei választókerület kimagaslóan teljesít. Közben a baloldali pártoknak kedvező helyszínként számon tartott budapesti kerületek részvételben nem teljesítettek túl jól.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a magas részvétel a kisebb pártoknak semmiképp nem kedvez, ugyanis ha sokan mennek el szavazni, akkor az 5%-os küszöb megugrásához még több szavazat kelhet.

Ez rossz hír az Együttnek és Momentumnak, ezeknek a pártoknak korábban egyetlen közvélemény kutató cég sem mért 5%-nál jobb eredményt. Biztos bejutónak mérték viszont a DK-t és az LMP-t, az MSZP-Párbeszédnek viszont a kolaíció miatt 10%-os eredményt kell meghaladniuk.

Az Index elemzését itt olvashatjátok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS