2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orosz-nagykövet: Nagy-Britannia a tűzzel játszik

2018. április 06. 09:13, utolsó frissítés: 09:13

Nagy-Britannia a tűzzel játszik - hangsúlyozta az orosz nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) csütörtöki rendkívüli ülésén, ahol heves szópárbaj folyt a Szkripal-ügyről.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a többi között azt hangsúlyozta: Nagy-Britannia megbánja majd, hogy Oroszországot vádolta meg Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezésével.

A diplomata szerint London összehangolt hadjáratot folytat Moszkva lejáratására, s leszögezte azt is, hogy Oroszországnak jó oka van feltételezni, hogy a gyilkossági kísérlet hátterében több ország titkosszolgálata áll.

„Megmondtuk brit kollégáinknak, hogy a tűzzel játszanak, és meg fogják bánni. A Novicsok a nyilvánvalóan orosz neve ellenére sem orosz márka” - utalt Nyebenzja a Novicsok nevű idegméregre, amellyel a Szkripál elleni támadást elkövették. Majd hozzátette: mind az Egyesült Államok, mind Nagy-Britannia kifejlesztette az idegmérget.

Az orosz nagykövet aláhúzta, hogy „Oroszországnak semmi köze Szkripal megmérgezéséhez”, és „Moszkvának mindenki másnál nagyobb érdeke az igazság kiderítése”.

Válaszul Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet kijelentette: London több tényezőt is figyelembe vett, amikor megfogalmazta Moszkvának címzett vádjait, köztük azt, hogy olyan támadásról van szó, amelyben az állam is közvetlenül érintett.

Pierce azt hangoztatta: tartani lehet attól, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi intézményeket, és olyan történettel próbál majd előhozakodni, amelyre hivatkozva visszautasíthatja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) várható megállapításait.

A világszervezet 15 tagú Biztonsági Tanácsának ülésén - amelyet orosz kérésre hívtak össze - felszólalt a francia, az amerikai és a kínai ENSZ-nagykövet is. A francia és az amerikai diplomata változatlanul támogatásáról biztosította a brit álláspontot, csakúgy mint a BT többi nyugati tagja, például Hollandia és Svédország is.

„Nincs más kézenfekvő magyarázat, mint Oroszország felelőssége” - fogalmazott Francois Delattre, Franciaország misszióvezetője. Nikki Haley, az Egyesült Államok nagykövete azon álláspontjának adott hangot, hogy a BT-ülés „újabb kísérlet volt Oroszország számára, hogy politikai előnyökre tegyen szert”.

A kínai ENSZ-nagykövet „az igazság megdönthetetlen tényeken alapuló mielőbbi feltárását és a következtetések levonását” szorgalmazta.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS