2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olasz kormányalakítás - A jobbközép Liga és az Öt Csillag Mozgalom is hajlandó a közös kormányalakításra

2018. április 05. 20:05, utolsó frissítés: 20:05

Az olasz választások győzteseként a jobbközép koalíciót vezető Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje is hajlandóságát fejezte ki az esetleges közös kormányalakításra a Sergio Mattarella államfővel tartott egyeztetéseket követően csütörtökön, az államfő pedig a jövő héten folytatja a pártokkal való konzultációt.

Sergio Mattarella a kétnapos kormányalakítási egyeztetések végén a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy széles egyetértés kell a stabil kormányzáshoz, és egyelőre nem adottak a feltételei egy új kormány megalakításának. Ezért az államfő további időt adott a pártoknak és bejelentette, hogy jövő héten újabb konzultációs kört tart a parlamenti pártok vezetőivel.

Sajtóértesülések szerint a következő napokban hivatalos találkozón egyeztet egymással Matteo Salvini, a jobbközép koalíciót vezető Liga és Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje. Az államfővel tartott megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Matteo Salvini és Luigi Di Maio is hajlandóságot mutatott a közös kormányalakításra.

Az új olasz kormány megalakításának a parlamenti választásokon győztes jobboldali koalíción kell alapulnia, de a stabil kormány megalakítása érdekében bevonjuk az Öt Csillag Mozgalmat is - jelentette ki Matteo Salvini.

Salvini hangsúlyozta: a cél olyan kormány létrehozása, amely ötéves hivatali idejét kitölti. Ezt a kormányt a március 4-i választásokon győztes jobboldali koalíciónak kell alakítania, de az Öt Csillag Mozgalom (M5S) bevonására is szükség van, különben nem lehetséges a kormányalakítás - jelentette ki Salvini.

"Nemet mondunk az ideiglenes, improvizált, szedett-vetett megoldásokra" - hangsúlyozta. Hozzátette, olyan római kormányt akar, amellyel Olaszország ismét fontos szereplő lehet Brüsszelben és nem a német kancellár és a francia elnök párosának európai döntései után fut. Megjegyezte, ha sikerül a tartós kormányalakítás, az akár a következő tíz évre is kitarthatna. Hangsúlyozta, hogy kormányalakítási kudarc esetén a Liga nem fél visszatérni az urnákhoz.

Luigi Di Maio korábban minden politikai erő felé nyitottságot hangsúlyozottt, egyedül a Silvio Berlusconival közös kormányzást zárta ki. Az államfővel tartott egyeztetés után Luigi Di Maio ezt ismételte meg, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb pártként az M5S-nek kell kormányt alakítania. Megjegyezte, hogy mivel az M5S sem nem baloldali, sem nem jobboldali párt, ezért a kormányzásért kész megállapodni akár a PD-vel, akár a Ligával a német nagykoalíció példájára. Hangsúlyozta, hogy az M5S nem koalíciót akar kötni, hanem "kormányzati szerződést" egy közös programról. Hozzátette viszont, hogy a jobbközép koalíciót nem ismeri el, vagyis elutasítja a Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (FI) történő kormányalakítást.

A parlamenti választásokon a jobboldali koalíció kapta a legtöbb szavazatot, több mint 37 százalékot. A szövetség legnagyobb pártja a Matteo Salvini vezette Liga lett, több mint 17 százalékkal. Önálló pártként viszont az M5S kapta a legtöbb voksot, több mint 32 százalékot. Egyikük sem szerzett azonban a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget.

A balközép Demokrata Párt (PD) küldöttségének nevében Maurizio Martina ügyvivő főtitkár kijelentette, nem kötnek választási szövetséget az M5S-szel, ellenzékbe vonulnak. Megjegyezte, hogy az M5S és a Liga már felosztotta egymás között a parlamenti elnöki és bizottsági helyeket, ami a két formáció közötti összhangra utal.

A FI delegációját Silvio Berlusconi vezette. Berlusconi kijelentette, hogy a FI elutasítja a "populista, gyűlöletet keltő, az országot elszegényítő, igazságosztással fenyegető erőket", egyértelműen az M5S-re utalva. Elemzők szerint a kormányalakítás hátterében az igazi politikai játszma nem az M5S és a Liga, hanem a Liga és a FI között zajlik majd.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS