2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A német ügyészség kiadatná Puigdemontot Spanyolországnak

2018. április 03. 20:21, utolsó frissítés: 20:24

Carles Puigdemont volt katalán elnök kiadatási őrizetbe vételét kezdeményezte kedden a németországi Schleswig-Holstein tartomány főügyészsége.

Közleményük szerint a spanyol legfelső bíróság európai elfogatóparancsának elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a politikust át lehet adni a spanyol hatóságoknak. Ezért kezdeményezték a tartományi felsőbíróságnál a kiadatási eljárás megindítását, és az elmenekülés veszélye miatt azt is, hogy a volt katalán elnököt helyezzék kiadatási őrizetbe.

Az eljárás következő lépésében a tartományi felsőbíróságnak kell döntenie az ügyészségi indítványról. A bíróság várhatóan napokon belül dönt az ügyben.

Carles Puigdemont ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

A politikus tavaly októberi leváltása óta önkéntes száműzetésben él, március 25-én vették őrizetbe Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba.

Az esetleges kiadatása körül az a legfontosabb kérdés, hogy a német jog szerint is bűncselekmény-e mindaz, ami miatt Spanyolországban felelősségre akarják vonni.

A lázadás spanyol büntetőjogi fogalma a német büntetőjogban leginkább a hazaárulásnak felelhet meg. Ez a tényállás a szövetségi állami berendezkedés erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel történő megzavarására vagy megváltoztatására irányuló cselekményt jelent.

A schleswig-holsteini főügyészség szerint az erőszak eleme Carles Puigdemont ügyében is megjelenik, ezért nincs jogi akadálya a kiadatásnak. Az ügyészség arra hivatkozik, hogy a spanyol rendőrség a népszavazás előtti napokban figyelmeztette a katalán elnököt, hogy a voksolás után elszabadulhatnak az indulatok, de az autonóm regionális kormány az erőszak kockázatának ellenére nem állította le a folyamatot, hanem megrendezte a szavazást.

A katalán vezető ügyvédje, Jaume Alonso-Cuevillas szerint semmi meglepő nincs az ügyészség lépésében, viszont reméli, hogy bíróság majd a kiadatás ellen fog dönteni.

Az ügyvédhez hasonló véleményt fogalmazott meg több, a témában megszólaló katalán függetlenségpárti politikus is a német főügyészségi álláspont megismerését követően.

A spanyol miniszterelnök viszont nem kívánta kommentálni mindezt, és mint mondta, továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem értékeli az igazságügyi szervek határozatait.

Az Algériában tárgyaló Mariano Rajoy egy sajtótájékoztatón azt mondta: tiszteletben fogják tartani a német igazságszolgáltatás döntését.

A kormányfő megjegyezte: Európa olyan országok "morális és demokratikus" térsége, amelyek tiszteletben tartják az emberi jogokat, a jogállamiságot, és a hatalmi ágak szétválasztását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS