2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump nem támogatja a szíriai újjáépítést

2018. március 31. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

A Fehér Ház elrendelte annak a 200 millió dolláros támogatásnak a befagyasztását, amelyet Washington eredetileg szíriai újjáépítési munkálatokra szánt volna – jelentette a The Wall Street Journal.

Donald Trump amerikai elnök azután utasította a külügyminisztériumot a támogatás felfüggesztésére, hogy egy sajtójelentésből arról értesült: az Egyesült Államok további összegeket fordít olyan szíriai területek stabilizálására, ahonnan már kiszorították az Iszlám Állam terrorszervezetet – írta a napilap.

A 200 millió dolláros pénzügyi segítség folyósítását Rex Tillerson távozó külügyminiszter jelentette be februárban az Iszlám Állam elleni globális koalíció egy Kuvaitban megrendezett tanácskozásán.

Az összeg befagyasztásáról hozott döntés összhangban van Trump elnök azon kijelentésével, amely szerint itt az ideje, hogy az Egyesült Államok távozzon Szíriából. Trump az ohiói Richfieldben csütörtökön mondott beszédében azt mondta: "nagyon hamarosan kijövünk Szíriából". Hozzátette, itt az ideje, hogy az országgal most már mások foglalkozzanak.

Eközben Franciaország pénteken azt közölte, hogy fokozná katonai jelenlétét Szíriában annak érdekében, hogy támogassa az Egyesült Államok vezette ottani erőfeszítéseket. Szíriában jelenleg 2 ezer amerikai katona állomásozik az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció kötelékében.

A Pentagon becslése szerint az Iszlám Állam a korábban az ellenőrzése alá vont területeknek nagyjából a 98 százalékát elvesztette Irakban és Szíriában. Amerikai katonai tisztségviselők azonban arra intenek, hogy a szélsőséges fegyveresek könnyen visszaszerezhetnek területeket, ha azokat nem stabilizálják. Trump elnököt erről még meg kell győzni – mondták névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS