2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megerősítette a külügy, hogy Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánított egy román diplomatát

2018. március 31. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Megerősítette a külügyminisztérium, hogy Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánított egy román diplomatát. Erre azt követően került sor, hogy a Szkripál-ügy kapcsán a román külügy is távozásra szólította fel néhány nappal ezelőtt a bukaresti orosz nagykövetség egyik munkatársát.


Korábban a nap folyamán a DPA és a Sputniknews hírügynökség is arról számolt be, hogy az orosz külügyminisztérium bekérette azoknak az országoknak a nagyköveteit, amelyek orosz diplomaták kiutasításáról döntöttek. Köztük volt a román diplomáciai képviselet illetékese is.

A román külügyminisztérium hétfőn értesítette az Oroszországi Föderáció bukaresti nagykövetségét, hogy egy diplomatájukat nemkívánatos személynek nyilvánítják, és el kell hagynia az ország területét.

Romániához hasonlóan orosz diplomatákat utasított ki számos más EU-tagállam, továbbá az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna is. Oroszország provokációnak minősítette a döntést, és ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Az ügy háttere, hogy Nagy-Britannia az orosz vezetést teszi felelőssé a Szergej Szkripál volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen március 4-én elkövetett mérgezéses merényletért, Moszkva azonban tagadja a vádakat. A történtek nyomán Nagy-Britannia kiutasított 23 orosz diplomatát, mely lépésre Oroszország 23 brit diplomata nem kívánatos személlyé nyilvánításával válaszolt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS