2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sorra tiltják ki az orosz diplomatákat az EU-ból és a két észak-amerikai országból

2018. március 26. 17:39, utolsó frissítés: 2018. március 27. 09:20

Update: Az Európai Tanács ülésén elhangzottak alapján Magyarország kiutasít egy orosz diplomatát, aki hírszerző tevékenységet is végez - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára hétfőn közleményben az MTI-vel.


A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium közléséhez nem kívánt semmi mást hozzátenni. (mti)

-------------------------------------------------------

Sorra tiltják ki az Európai Unió országai az orosz diplomatákat a Szergej Szkripalt ért mérgezés miatt,amivel Nagy-Britannia Oroszországot vádolja. Románia egy diplomatát küld haza, Magyarország egyelőre nem tett ilyen intézkedéseket.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel szállították az angliai Salisbury városának kórházába. A mérgezéssel Nagy-Britannia Oroszországot vádolta és felszólította, hogy ismertesse, miért és hogyan mérgezték meg a volt kettős ügynököt.

Az orosz vezetés legfelsőbb szinten elutasította ezeket a vádakat, maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is azt nyilatkozta, hogy a médiából értesült Szergej Szkripal és lánya mérgezéséről. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban felsorakoztak Nagy-Britannia mögött.

A helyzet úgy néz ki, hogy tovább fokozódik ugyanis a Szkripal-ügy hatására az Európai Unió több tagállama is nemkívánatos személynek nyilvánított több az EU országaiban tevékenykedő orosz diplomatát. Németország, Franciaország és Lengyelország négy, Litvánia, Csehország és Dánia három, Olaszország és Norvégia pedig két orosz diplomatát utasított ki az országból.

Donald Trump amerikai elnök elrendelte hétfőn hatvan orosz diplomata kiutasítását az Egyesült Államokból és a seattle-i orosz konzulátus bezárását, Kanada pedig Norvégiához és Olaszországhoz hasonlóan négy diplomatát utasított ki az országból.

Ukrajna bár nem tagja az Európai Uniónak mégis kiutasított tizenhárom orosz diplomatát az ország területéről.

A román külügyminisztérium is jelezte, hogy több Uniós országhoz hasonlóan ő is kiutasít egy orosz diplomatát a bukaresti nagykövetségről.

Magyarország egyelőre csak szolidaritását fejezte ki egy közleményben Nagy-Britanniával, amelyben azt írták, hogy „az idegméreggel elkövetett támadás sérti a releváns nemzetközi normákat, mint amilyen a vegyifegyver-tilalmi egyezmény”, és NATO-szövetségesként Magyarország szolidaritását fejezi ki az Egyesült Királyság felé és támogatja a brit kormányt abban, hogy feltárja a bűneset körülményeit. „Hisszük, hogy a bűnösöket a lehető leghamarabb elszámoltatják”, de egyelőre nincsenek hírek arról, hogy a többi Uniós országhoz hasonlóan Magyarország is orosz diplomatákat utasítana ki az. (Guardian, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS