2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaország félmillió eurós segélyt nyújt a Donyec-medencében élőknek

2018. március 23. 15:57, utolsó frissítés: 15:57

Ötszázezer euró támogatást különít el Franciaország Donyec-medencei humanitárius projektekre - jelentette be Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken Kijevben ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

A francia diplomácia vezetője kifejtette, hogy két, a fegyveres konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai térségben tevékenykedő civil szervezetnek nyújtja országa a pénzügyi segítséget.

A szervezeteket nem nevezte meg. Szavai szerint az összeget élelmiszersegélyezési projektek támogatására, valamint a Donyecktől nyugatra, ukrán ellenőrzésű oldalon fekvő Krasznohorivka település iskoláinak felújítására, illetve a Luhanszk megye szintén ukrán ellenőrzés alatti részében lévő popasznai vízellátó állomás tározóinak helyreállítására különíti el Franciaország.

Klimkin a sajtótájékoztatón közölte, hogy Ukrajna helikoptereket készül vásárolni Franciaországtól. További részletek nélkül annyit tett hozzá, hogy erről a nap folyamán szándéknyilatkozatot írnak alá az ukrán belügyminisztériumban.

A kijevi diplomácia vezetője elmondta, hogy ezen kívül a kétoldalú gazdasági együttműködés keretében több nagyszabású projektet terveznek megvalósítani Ukrajnában, így például nagyméretű napenergia-erőművek építését.

Újságírói kérdésre válaszolva a franca diplomácia vezetője nem zárta ki további szankciók bevezetésének lehetőségét Oroszországgal szemben, az Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten megrendezett orosz elnökválasztások miatt.

A két külügyminiszter a nap folyamán találkozott Oroszországban bebörtönzött ukrán politikai foglyok hozzátartozóival - hozta nyilvánosságra Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő a Twitteren.

Előző este a francia külügyminisztert fogadta hivatalában Petro Porosenko ukrán államfő. Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint a Donyec-medencei helyzetről, azon belül ENSZ-békefenntartók térségbe vezénylésének perspektíváiról, a normandiai formátumban (ukrán, orosz, francia és német részvétellel) zajló rendezési tárgyalások folytatásáról, továbbá az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartásának szükségességről folytattak eszmecserét. Porosenko ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS