2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szeretne jobban eligazodni a magyarországi pártok programjai között? Segíthet a vokskabin.hu

2018. március 23. 09:32, utolsó frissítés: 10:17

Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem és a netPOL (Politikai Kommunikációs Hálózat) kezdeményezésében indult egy választási online felület, Vokskabin névvel, amely megtekinthető a vokskabin.hu oldalon.


Az alkalmazás egy olyan tudományos, pártsemleges és objektív választói orientációs program, amely Magyarországon, valamint európai szinten is releváns aktuálpolitikai kérdéseket ölel fel.

Az oldal felhasználói a kérdőív során megadott igen vagy nem válaszokkal nemcsak a saját pártpreferenciájukat tesztelhetik, hanem a 2018-as parlamenti választáson induló pártok álláspontjait is játékos formában megismerhetik.A „Vokskabin 2018” projekt célja az volt, hogy létrejöjjön egy olyan online felület, amely tájékoztatást ad a pártok programjairól és segít eligazodni azok álláspontjai között, valamint ösztönzi a fiatalokat a választásokon való aktív részvételre.

„Nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy az online választási orientációs alkalmazások pozitívan hatnak a politikai informáltságra és választói részvételre.

Ez különösen igaz az első választókra, fiatalokra és a bizonytalan szavazókra. Nem igaz az, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika, sokkal inkább elmondható az, hogy a politikai részvétel hagyományos formái nem szólítják meg őket” – nyilatkozta Barlai Melani, a Vokskabin projekt koordinátora.

Az Andrássy Egyetemen indított kutatói szemináriumon – politológusok és történészek mellett – az ELTE Társadalomtudományi Kar, valamint az AUB hallgatói is lehetőséget kaptak a Vokskabin szerkesztésére. A diákok feladata volt, hogy a pártprogramok alapján a pártok álláspontjait különböző szakpolitikai kérdésekben kidolgozzák.

A Vokskabin nem csak a magyarországi választók számára nyújt lehetőséget a magyar pártok megismerésére és az informálódásra, de az erdélyi magyar politikakövetők számára is hasznos lehet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS