2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johnson: a felelősségi láncolat az orosz kormány legfelső szintjéig vezet

2018. március 21. 18:56, utolsó frissítés: 18:56

Boris Johnson a londoni alsóház külügyi bizottságának szerdai meghallgatásán elvetette azt a képviselői felvetést, hogy a mérgezéses támadást olyan ügynökök vagy volt ügynökök is elkövethették, akik felett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek esetleg nincs ellenőrzése.

Johnson szerint a gyilkossági kísérletet, amelynek két célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt, Moszkva "üzenetnek" szánta a "potenciális dezertőröknek", és azért választotta helyszínként Nagy-Britanniát, "mert ez az ország hisz a szabadságban, a demokráciában, a jogállamiságban, és rendszeresen felrótta Oroszországnak ezen értékek megsértését".

Hozzátette ugyanakkor: a gyilkossági kísérlet időzítése valószínűleg szorosabban kötődik a vasárnap rendezett, Putyin győzelmét eredményező oroszországi elnökválasztás időpontjához. A brit külügyminiszter szerint "nem demokratikus figurák választások vagy valamilyen kritikus jelentőségű politikai fejlemény közeledtével gyakran találják vonzónak azt a lehetőséget, hogy elültessék egy ellenség képzetét a közgondolkodásban". Oroszország tagadja, hogy köze lenne a gyilkossági kísérlethez.

Boris Johson a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokság brit bojkottját szorgalmazó felszólításokra reagálva azt mondta: "hihetetlen igazságtalanság" lenne az angol labdarúgó-válogatott megbüntetése. Hozzátette: az angol szurkolók egyébként is jóval csekély számban lesznek jelen, mit a korábbi hasonló tornákon, eddig mindössze 24 ezer vízumkérelmet adtak be. Johnson szerint az előző, brazíliai világbajnokság előtti hasonló időszakban már 94 ezer angol szurkoló igényelt beutazási vízumot.

A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy Putyin "ugyanúgy az országimázs javítására" kívánja felhasználni a nyári világbajnokságot, ahogy "Hitler használta az 1936-os berlini olimpiát". Johnson a bizottsági tag felvetésére azt válaszolta, hogy "egyértelműen helyénvaló az összehasonlítás 1936-tal".

Hozzátette ugyanakkor: a brit kormány "jelenleg senkit nem próbál aktívan lebeszélni" arról, hogy jelen legyen a nyári oroszországi világbajnokságon.

A brit miniszterelnök által múlt szerdán bejelentett szankcióintézkedések között szerepel, hogy sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája. Theresa May egy héttel ezelőtti bejelentése azt jelenti, hogy a világbajnokságra Vilmos herceg sem utazik el.

A külügyi bizottság szerdai meghallgatásán Boris Johnson megerősítette, hogy az oroszországi világbajnokságon nem lesz magas szintű brit képviselet. Hangsúlyozta azonban: ez nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot meg kell szakítani Oroszországgal.

A brit külügyminiszter kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem akar újabb hidegháborút. Hozzátette: a hidegháború "meglehetősen nyomorúságos időszak volt", és "én úgy nőttem fel, hogy őszintén tartottam attól: országunkat felemészti egy termonukleáris támadás".

Hangsúlyozta: nem gondolja, hogy ez az egzisztenciális fenyegetettség ma is fennáll, de "fenyegetettség mindazonáltal van, és ezért kell nagyon keménynek, nagyon határozottnak lennünk".

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS