2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Euró-premier: pénzbírság a görögöknek

2005. február 18. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

Az euróövezet 12 országának pénzügyminiszterei után csütörtökön az EU mind a huszonöt tagállamának pénzügyminisztere hivatalosan jóváhagyta az Európai Bizottság azon ajánlását, hogy akár pénzbírságig folytassák Görögország ellen a túlzott államháztartási deficit miatti eljárást.

A miniszterek elfogadták azt a bizottsági kezdeményezést, hogy 2006-ig adjanak időt a görög deficit leszorítására a bruttó hazai termék 3%-a alá. Ha ez nem történik meg – az euró történetében először – Görögország a GDP 0,5%-át is elérő pénzbírsággal lenne sújtható a tartós hiány miatt.

Az euróövezet 12 minisztere – köztük a görög Jeórjiosz Alogoszkufisz – már hajnalban egyetértésre jutott a döntésről, amely következménye a stabilitási paktumot eddig leggyengébben teljesítő eurövezeti tag ellen tavaly kezdett deficiteljárásnak.

Ezzel a miniszterek gyakorlati bizonyságot is adtak arra, hogy bár hamarosan módosítják (sokak szerint lazítják) a közös pénz stabilitását biztosító szabálycsomagot, annak központi eleme megmarad a hiány felső korlátjának szigorú betartatása. A paktum reformját jövő hónap végére jóvá is hagyhatják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS