2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Párizsi vérengzés: hat feltételezett segítőt őrizetbe vettek

2018. március 20. 19:00, utolsó frissítés: 19:00

Őrizetbe vettek hat embert Franciaországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy logisztikai segítséget nyújtottak a 17 halálos áldozatot követelő 2015 januári párizsi merényletek egyik elkövetőjének - közölték kedden rendőrségi források.

Négy gyanúsítottat az ország északi részén, kettőt pedig Párizs közelében állítottak elő.

A hatóságok azt gyanítják, hogy ők szerezték be azokat a fegyvereket, amelyekkel Amédy Coulibaly egy nappal a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett véres terrortámadás után, január 8-án megölt egy rendőrnőt a Párizstól délre található Montrouge-ban, majd a következő napon túszokat ejtett egy párizsi kóser szupermarketben, és ott négy embert agyonlőtt. A dráma azzal végződött, hogy a rendőrség megrohamozta az üzletet, és lelőtte a terroristát.

Az előállítások célja annak megállapítása, hogy pontosan milyen szerepet játszottak a gyanúsítottak Amédy Coulibaly fegyvereinek beszerezésében. Az őrizetbe vétel 96 órán át tarthat.

Az előállítottak közül egyesek kapcsolatban álltak az ügyben már megvádolt más gyanúsítottakkal.

A hatóságok eddig 14 ember ellen emeltek vádat azzal a gyanúval, hogy feltételezhetően logisztikai támogatást nyújtottak Amédy Coulibalynak. Mindannyian tagadják, hogy tudtak arról, hogy a dzsihadista merényletre készül a fegyverekkel. A megvádolt emberek közül 13 jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Három évvel a példa nélküli, Franciaországban 241 áldozatot követelő dzsihadista merénylethullám kezdete óta a nyomozók még mindig nem tudták megállapítani, hogy a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadáshoz az elkövető testvérpár honnan és kitől szerezte be a fegyvereket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS