2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vették Nicolas Sarkozy volt francia elnököt

2018. március 20. 11:42, utolsó frissítés: 11:59

Egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, akit a francia rendőrség kedden vett őrizetbe.

A Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy a vizsgálat tárgyát az a gyanú képezi, hogy Líbiából finanszírozták Sarkozy 2007-es választási kampányát.

A volt francia elnök ügyvédje még nem nyilatkozott a kényszerintézkedésről, de azt tudni lehet, hogy legfeljebb 48 óráig tarthatják őrizetben Sarkozyt.

Sarkozyt nem most először vádolják azzal, hogy elnökválasztási kampányát Líbiából finanszírozta, ugyanis Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető egy 2011 márciusában készült interjúban azt állította, hogy ő finanszírozta Nicolas Sarkozy előző francia államfő 2007-es kampányát, állításait azonban semmivel sem támasztotta alá.A francia hatóságok gyanúja szerint Alexandre Djouhri francia-algériai járhatott közben, hogy Sarkozy pénzügyi támogatást kapjon a 2007-es kampányához Kadhafitól. Djouhrit egyébként nemrégiben állították bíróság elé Londonban.

Sarkozy ellen a 2012-es elnökválasztási kampányának törvénytelen finanszírozása miatt már indult vizsgálat, a vád szerint ő és a pártja a kampányban a megengedettnél többet költött el.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását egy független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottsága intézi, és ez a testület 2012. decemberben nem hagyta jóvá Sarkozy elszámolását, mert a volt államfő 363 ezer euróval többet költött el a megengedett 22,5 millió eurónál .

Sarkozyt 2014-ben egyszer már rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták, mert a gyanú szerint magas pozíciót ígért egy bírónak, ha információkat ad át neki az ellene feltételezett illegális kampányfinanszírozás miatt indult vizsgálatról. (Magyar Nemzet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS