2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy-Britannia: ragályos betegek kizárva?

2005. február 16. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

A brit ellenzék azt kéri, hogy az EU-n kívülről érkező bevándorlókat ragályos betegségeket – TBC, hepatitisz, AIDS – szűrő vizsgálatnak vessék alá. A konzervatívok tervei szerint a tuberkulózisban szenvedők nem kaphatnak majd brit vízumot. Michael Howard ellenzéki vezető szerint csak ilyen jellegű tesztek által lehet megvédeni a briteket, illetve megállítani az egészségügyi rendszerben folyó visszaéléseket.

A TBC-betegek kétharmada külföldön született, és nem hiszem, hogy valaki tagadná azt, hogy a mostani TBC-gondjainkat a bevándorlók okozzák – mondta Howard. A más, ragályos betegségek hordozóinak vízum-kérelmeiről esetenként elbírálás után döntenének.

A bevándorlók jogaiért harcoló szervezetek diszkriminatívnak nevezték az ajánlatokat. Egy, AIDS-betegekkel foglalkozó magas rangú illetékes szerint a bevándorlók tesztelése drága és kontraproduktív lenne, ráadásul nagy hangsúly esne a betegséggel asszociált stigmára. Nagy-Britanniában jelenleg is léteznek az ellenzék által javasoltakhoz hasonló eljárások – a különbség csak az, hogy nem kötelezőek. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS