2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fokozott megfigyelői jelenlétet tervez az EBESZ Kárpátalján

2018. március 02. 20:43, utolsó frissítés: 20:43

Kárpátalján tájékozódtak két napon át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nyugat-ukrajnai speciális megfigyelő missziójának munkatársai, akiket pénteken Ungváron Barta József, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke tájékoztatott az utóbbi időszakban történt magyarellenes megnyilvánulásokról és atrocitásokról.

A találkozó után Barta József a médiának nyilatkozva elmondta, hogy ismertette az EBESZ-képviselőkkel a KMKSZ álláspontját a kisebbségellenes ukrajnai fejleményekkel, így a nemzetiségek nyelvhasználatát erősen korlátozó új oktatási törvénnyel kapcsolatban.

"Kifejtettem a véleményünket az országos ukrán médiumokban az utóbbi egy évben felerősödött magyarellenes kampányról, a tavaly novemberi beregszászi és ungvári magyarellenes erődemonstrációkról, és nem utolsósorban a KMKSZ székháza ellen februárban elkövetett gyújtogatási kísérletről és robbantásról" - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy ugyancsak szóba hozta a kisebbségbarát nyelvtörvény ukrán alkotmánybíróság általi hatályon kívül helyezését és azt, hogy milyen negatív következményei lehetnek a nemzetiségekre nézve a parlamentbe benyújtott új nyelvtörvénytervezetek elfogadásának.

Barta József közölte, hogy az EBESZ munkatársainak hangsúlyozta, mennyire fontos lenne a szervezet segítsége Kárpátalján a problémák orvoslásához. Kifejtette, "mivel jeleztem nekik, hogy a helyzet jelenleg Kárpátalján rendkívül feszült, s nem tudható, milyen kedvezőtlen fejlemények, események történhetnek még a régióban, az EBESZ-képviselők úgy döntöttek, fokozott megfigyelői jelenléttel fogják figyelemmel kísérni a helyzet alakulását megyénkben. Közöltem velük, hogy mi ennek örülünk, mert jelenleg segítségre és védelemre van szükségünk".

Giorgio Zeljkovic EBESZ-megfigyelő elmondta, hogy megvizsgálták a KMKSZ székháza elleni február 4-i és 27-i támadás körülményeit. "Szervezetünk figyelmének középpontjában áll az incidens, és teljes mértékben együttműködünk az ukrán hatóságokkal a további vizsgálatokat és a részletek tisztázását illetően" - fűzte hozzá. Jelezte, hogy a szervezet folytatja a tájékozódást Kárpátalján, beleértve a magyar közösséget is, és tartani fogja a kapcsolatot mind a hatóságokkal, mind a nemzetiségi közösségekkel. Reményét fejezte ki, hogy az EBESZ-megfigyelők fokozott jelenléte elő fogja segíteni, hogy a jövőben is megmaradjon a nemzetiségek eddigi példásan jó együttélése Kárpátalján.

Csütörtökön az EBESZ-küldöttség tagjai Ungváron Ihor Fartusok polgármester-helyettessel találkoztak, akinél elsősorban a KMKSZ-székház elleni támadásokról tájékozódtak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS