2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 500, köztük 19 kolozsvári kutató állt ki egy szociológusért a Fidesz ellenében

2018. március 01. 17:41, utolsó frissítés: 2018. március 02. 10:05

512 személy és nyolc szervezet írt alá egy petíciót, amelyben egy Budapesten dolgozó szociológus, Melegh Attila mellett állnak ki - írta meg a Heti Válasz A petíció aláírói mindannyian az akadémia szférában dolgoznak, és az ellen tiltakoznak, hogy Melegh „tényszerű állításait és egy civil szervezettel való kapcsolatát a Fidesz a politikai kampányai érdekében kiforgatja. A „Nyilatkozat a tudomány, a civilek és a közbizalom védelmében” nevet adták a petíciónak.

A tiltakozást részükről az váltotta ki, hogy Melegh 2015-ben interjút adott az Origónak, amelyben a 2011-es, (tehát évekkel a bevándorlási hullám előtti) népszámlálás adataiból kiindulva úgy fogalmazott: hogy "szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzánk, akik jobbak, mint a hazai népesség". Ez abban a kontextusban mást jelentett: elsősorban a határon túliak bevándorlására értette a kutató, akik képzettebbek voltak az átlag magyarországi munkaerőnél, valamint ebben az időszak Afrikából és Afganisztánból is tulajdonképpen még csak az „ész elvándorlása” zajlott.

Ezt az interjút nemrég leporolta az Origó, és a kutató nyilatkozatának a kontextusát nem magyarázták meg, az új cikkben, amiben már arról is írtak, hogy Melegh felügyelő bizottsági tagja a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek, már úgy idézték, hogy "a bevándorlás azért is jó dolog, mert szinte mindenhonnan olyanok érkeznek, akik eleve jobbak, mint a hazai népesség", ezt másnap Halász János, a Fidesz frakcióvezetője is idézte a Stop Soros! törvénycsomag kapcsán, majd Orbán Viktor is beszélt az „ide csak jobbak jönnek” mondatról az évértékelőben.

„Mi, e nyilatkozat aláírói elutasítjuk, hogy tudományos kutatási eredményeket, kutatói nyilatkozatokat gyűlöletkeltésre, a társadalom megosztására, közvetlen kampánycélra használják. Kiállunk a társadalmi önismeretet és a racionális közbeszédet szolgáló tudomány, valamint a társadalmi együttműködést erősítő civil szervezetek védelmében” - áll a petíció szövegében.

A Válasz úgy fogalmaz, hogy a lista aláírói között nem csak baloldali értelmiségiek vannak, aláírta például Chikán Attila, Stefano Bottoni, Kapitány Balázs, Tóth István György is.

Az aláírók között egyébként számos kolozsvári egyetemi oktató is van: Bokor Zsuzsa (Nemzeti Kisebbségkutató Intézet - NKI), Fosztó László (NKI), Gidó Attila (NKI), Kiss Tamás (NKI), Székely István Gergő (NKI), Geambasu Réka (BBTE-Hétfa Kutatóintézet) Kiss Dénes (BBTE), Pálfy Zoltán (BBTE), Pásztor Gyöngyi (BBTE), Péter László (BBTE), Salat Levente (BBTE), Sata Kinga Koretta (BBTE), Szilágyi N. Sándor (BBTE) Toma Stefánia (NKI), Gagyi Ágnes, Patakfalvi-Czirják Ágnes (MTA TK KI), Csata Zsombor (BBTE, MTa TK KI), Papp Z. Attila (MTA TK KI), Sólyom Andrea (Sapientia EMTE) és Zsigmond Csilla (MTA TK KI). (444/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS