2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltják az indokolatlan területi alapú internetes korlátozásokat az EU-ban

2018. február 27. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

Tilos lesz az indokolatlan területi alapú internetes korlátozás az Európai Unióban a tagállamok kormányait tömörítő tanács keddi jóváhagyása nyomán, így a fogyasztók szabadon választhatnak majd, honnan rendelnek a világhálón, ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy tartózkodási helyük alapján nem tagadhatják meg tőlük a vásárlást, és nem irányíthatják át őket más weboldalakra az online kereskedők.

A földrajzi korlátozás főleg a háztartási eszközöket rendelőket, az autóbérlőket, a hotelfoglalókat, a sporteseményekre és koncertekre szóló jegyek vásárlóit érintette hátrányosan.

A szabályozás értelmében ezután a vevőket a bank- vagy hitelkártyájuk kibocsátási helye miatt sem lehet hátrányosan megkülönböztetni.

Az új szabályok egyelőre nem vonatkoznak a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakra, például elektronikus könyvekre, zenére vagy online játékokra, illetve audiovizuális és közlekedési szolgáltatásokra.

Az Európai Bizottságnak ugyanakkor két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvény kiterjesztése.

„A területi alapú korlátozások megszüntetése nagyobb választási lehetőséget biztosít a fogyasztóknak, a vállalatoknak pedig újabb lehetőségeket”, szögezte le Liljana Pavlova, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Bulgária illetékes minisztere.

A másik uniós társjogalkotó, az Európai Parlament február elején már elfogadta a földrajzi korlátozást tiltó rendeletet, mely kilenc hónappal azután lép majd hatályba, hogy megjelent az EU hivatalos lapjában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS