2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szijjártó Péter lemondásra szólította fel az ENSZ emberi jogi főbiztosát, mert az rasszistának nevezte Orbán Viktort

2018. február 26. 17:11, utolsó frissítés: 17:13

Azonnali lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Zeid Raad al-Husszeint, mert idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt hétfőn Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén elmondott beszédében.

„Ez elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania - hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter saját beszédében a 37. ülésen.

Az emberi jogi főbiztos beszédében egyebek közt így fogalmazott: „ismét divat az elnyomás, a biztonság visszaszorult, az alapvető szabadságjogok háttérbe szorulnak a világ minden táján.A szégyen is visszakozóban van. Európában idegenellenesek és fajgyűlölők egyre kevésbé leplezik és zavartatják magukat, mint például Orbán Viktor, aki a hónap elején azt mondta, -nem akarjuk, hogy színünk másokéval keveredjen-. Nem tudják, mi történik a kisebbségekkel olyan országokban, melyek vezetői etnikai, nemzeti, faji tisztaságra törekednek?”, tette fel a kérdést Zeid Raad al-Husszein.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva megjegyezte, hogy a főbiztos nem először vádaskodott Magyarország ellen, nem először próbálta a legsötétebb diktatúrák tulajdonságait Magyarországra aggatni, nem az első alkalom volt, hogy Magyarország demokratikusan megválasztott kormányát vádolta meg „méltatlan módon”. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS