2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hódmezővásárhelyen kikapott a Fidesz, és ez most reménnyel tölti el az ellenzéki pártokat

2018. február 26. 11:45, utolsó frissítés: 11:56

Míg a Fidesz az elmúlt egy év időközi önkormányzati választásain elért kormánypárti sikerekre hívta fel a figyelmet a vasárnapi voksolásokat értékelve, addig ellenzéki pártok fordulópontot, illetve a Fidesz legyőzhetőségét emlegették nyilatkozataikban azok után, hogy a teljes ellenzék támogatását bíró független jelölt, Márki-Zay Péter 16%-al győzte le a kormánypárt színeiben induló Hegedűs Zoltánt.

Az ellenzék szerint a győzelem azért különösen fontos, mert abban a Hódmezővásárhelyben történt, amely az egyik legerősebb Fideszes fellegvárnak számított.

Az Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kiírt hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter 57, 49%-ot szerzett, Hegedűs pedig 41,63%-ot-

A Fidesz vasárnap esti közleményében gratulált a vasárnapi időközi választások győzteseinek. Közleményükben kiemelték a másik aznap tartott időközi választást. a kiskunhalasit, ahol több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltjük, Juhász György.

A hódmezővásárhelyi polgármester-választást értékelve úgy fogalmaztak, „férfias küzdelemben” alulmaradt jelöltjük egy független jelölttel szemben. Megjegyezték továbbá, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat veszített el, 14-et „nagy fölénnyel megnyert”.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a választás eredményét kommentálva az MTI-vel közölte: nagyon fontos tanulság, hogy ha Hódmezővásárhelyen az ellenzék le tudja győzni a Fideszt, akkor az ország bármelyik pontján le tudja győzni. Az is fontos üzenet, hogy ha van összefogás, akkor van győzelem - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus háláját fejezte ki a helyi polgároknak, politikusoknak és pártoknak, valamint a független polgármester-jelöltnek, hogy „nem vártak a csodára, hanem megcsinálták”.

Ezzel hitet adtak minden változást akaró embernek, akik nagy többségben vannak a Fidesszel szemben - hangoztatta.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke - gratulálva Márki-Zay Péternek - fordulópontról beszélt a közösségi oldalán közzétett videoüzenetében a hódmezővásárhelyi választás eredményét értékelve.

„A mai nap azt üzente, hogy van remény, Magyarország”, fogalmazott az ellenzéki politikus, az április 8-i országgyűlési választásra utalva.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc úgy vélte: Márki-Zay Péter győzelme azt mutatja: „több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket”.

A Magyar Liberális Párt közleményében úgy értékelt: Hódmezővásárhelyen "átszakadt a gát". Hozzátették: elkezdődött a változás, április 8-án pedig ez a lendület majd elsöpri az Orbán-kormányt.

Az Együtt - a Korszakváltók Párja szerint „történelmi győzelem” a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választás. Azt írták: Hódmezővásárhely új polgármestere bebizonyította: ha egy jelölt van, a Fidesz legyőzhető mindenütt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS