2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki gyilkolta meg Hararit?

2005. február 15. 11:14, utolsó frissítés: 11:14

Londoni szakértői vélemény szerint Szíriának most nem állt érdekében egy ilyen merénylet, de az biztos, hogy a támadás nem egyéni merénylő, hanem titkosszolgálat műve volt. Rafik Harari volt libanoni kormányfő hétfői meggyilkolásért most sokan Libanont, illetve Izraelt hibáztatják.

Szíriának lenne a legtöbb veszítenivalója, ha vele hoznának kapcsolatba egy ilyen incidenst, mert nem állna érdekében, hogy ennyire közvetlen és nyilvánvaló módon összefüggésbe hozzák a libanoni stabilitás aláásásával – mondta Nadim Shehadi, a londoni Királyi Külügyi Intézet (RIIA) térségi kutatásvezetője az MTI kérdésére.

A Királyi Külügyi Intézet szakértője azt teljesen kizárhatónak nevezte, hogy Lahudnak, akivel Hariri tavaly összekülönbözött, és utána le is mondott, bármi köze lenne a merénylethez, mert szavai szerint ez "egyáltalán nem Lahud stílusa".

A RIIA elemzője szerint a térségben főszerepet játszó két legnagyobb titkosszolgálat a szíriai és az izraeli, és Izraelnek jelentős érdeke fűződik a libanoni szír jelenlét destabilizálásához. Hangsúlyozta viszont: ezzel nem azt mondja, hogy szerinte akár Szíria, akár Izrael közvetlen szerepet játszott Hariri meggyilkolásában, csak azt, hogy e két országra vetül "a legnyilvánvalóbb gyanú".

Egy mostanáig ismeretlen, „Győzelem és Szent Háború Nagy-Szíriában” nevű iszlám csoport vállalta a merénylet elkövetését az al-Dzsazíra arab hírtelevízióhoz eljuttatott videofelvételen. Egy fiatal, fehér turbános, fekete ruhás, hosszú fekete szakállas férfi fekete zászló előtt közölte az elkövető nevét, s további hasonló robbantásokkal fenyegetőzött. Utalt arra is, hogy tettükkel Szaúd-Arábiában meggyilkolt mudzsáhid testvéreik halálát bosszulták meg, és Haririt a szaúdi "rezsim ügynökének és gonosz eszközének" minősítette. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS