2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalmas botrányba keveredett a világ egyik legrégebbi és legnagyobb segélyszervezete

2018. február 13. 17:14, utolsó frissítés: 17:17

Az egyik legrégebbi brit segélyszervezet a Oxfam szexbotrányba keveredett. A botrány akkor robbant ki, amikor Haiti azt követelte a szervezettől, hogy tegye nyilvánossá, hogy melyik önkéntesük fizetett a szexért az országban a 2010-es földrengés utáni időszakban.

A segélyszervezetet perrel is megfenyegette Haiti, ugyanis alapos gyanújuk volt arra, hogy az Oxfamhoz tartozó munkások és önkéntesek gyermek prostituáltakkal létesítettek szexuális kapcsolatot, sőt az is kiderült, hogy a szervezet munkatársai a segélyszervezet pénzén béreltek házakat, amelyekben orgiákat rendeztek.Penny Lawrence az Oxtam igazgatóhelyettese hétfőn lemondott tisztségéről, mivel állítása szerint ezekről a problémákról neki tudnia kellett volna és emiatt a felelősség őt is terheli.

A brit kormány és az Európai Bizottság is fontolgatja, hogy megvonja a támogatást a segélyszervezettől amely egyenesen a szervezet bukásához vezetne, az utóbbi egyébként 1,7 millió euróval támogatta a szervezet tevékenységét Haitin.

A Guardian arról ír, hogy talán még több visszaélésre derülhet fény a továbbiakban, ugyanis a szervezetnél dolgozók között köztudott volt, hogy a munkások és önkéntesek gyakran visszaélnek azoknak az embereknek a kiszolgáltatott helyzetével, amelyeken valójában segíteniük kellene. Sajtóértesülések szerint a tavalyelőtti és a tavalyi évben több mint 80 esetben rendeltek el kivizsgálást zaklatás miatt a szervezetnél.

Penny Mordaunt brit nemzetközi fejlesztési miniszter, a segélyszervezet teljes és őszinte bocsánatkérését tolmácsolta a történtek miatt a napokban, és hozzátette hogy ha szervezetnek nem sikerül tisztáznia magát a vádak alól, akkor az állam teljesen megvonja a támogatást tőlük.

Az Oxfamnak sokan azt is a szemére vetik, hogy bár az érintetteket kirúgták, nem akadályozták meg, hogy azok újra segélyszervezeteknél, kiszolgáltatott emberek között dolgozzanak. (Guardian/Euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS