2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai igazságügyi törvényekről tárgyaltak szerda este az EP strasbourgi plenáris ülésén

2018. február 08. 09:59, utolsó frissítés: 10:58

A romániai igazságügyi törvényekről tárgyaltak szerda este az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa, Vera Jourova ismét az igazságügyi törvények módosításainak felülvizsgálatára szólította fel a romániai hatóságokat, szélesebb konszenzust sürgetett, illetve hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság osztja a romániai utcai tüntetéseken részt vevők aggodalmát.

„A romániai lakosság azért vonult utcára, hogy kifejezze ellenvetését és aggodalmát az igazságügyi törvények módosításaival szemben, amelyek gyengíthetik a korrupcióellenes harcot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az Európai Bizottság is ugyanezen a véleményen van és osztja ezeket az aggodalmakat”, fogalmazott Jourova.

A biztos szerint Románia „döntő pillanathoz” érkezett.

„Az alkotmánybíróság döntése nyomán az első két törvénytervezet visszakerült a parlament elé (...), és ezáltal lehetőség adódik a nyílt és őszinte párbeszédre, amelynek célja, hogy minden érintett félben kialakuljon a bizalom”, mondta.

Kifejtette továbbá, hogy Klaus Johannis államfő „kulcsszerepet tölt be ebben a folyamatban”, és az EB biztosi kollégiumának múlt heti ülésén elhangzottak alapján tudja, hogy az elnök „nagyon komolyan kezeli a témát”.

„A Bizottság objektív marad, továbbra is az adatokra fog alapozni, és nem lesz részrehajló. Románia és a román állampolgárok lefutottak egy maratont, és a célvonal már a látóhatáron van.

Ha most az ország hátralép, nagy csalódást okozna mind a barátainak, mind a román állampolgároknak. Csak Románián múlik, hogy mikor éri el a célvonalat. A Bizottság segíteni fogja, hogy ez mielőbb megtörténjen” - zárta felszólalását Jourova.

Az EU Tanácsa 2018. évi bolgár elnökségéért felelős miniszterhelyettes, Monika Panayotova kifejtette, az Unió Tanácsa ismét felhívja a romániai hatóságok figyelmét az intézményrendszer megerősítésének fontosságára, valamint arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság által az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében megfogalmazott aggodalmakra.

Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának vezetője, a vita kezdeményezője, Ska Keller rámutatott, Romániában visszalépés történt a korrupció elleni küzdelem terén.

„Romániában tízezrek vonulnak utcára a korrupt politikai elit ellen tiltakozva, egy olyan elit ellen, amely önkiszolgálóként tekint az államra, és visszaél a hatalmával, hogy megvédje magát az igazságszolgáltatástól.

Románia uniós csatlakozásához vezető, majd az azt követő években tapasztalt jelentős fejlődést követően a korrupció elleni küzdelem terén most nem stagnálás, hanem visszalépés észlelhető.

Egyre rosszabbra fordulnak a dolgok Romániában, és ez a kormány, az állampolgárok és a teljes Európai Unió számára rossz” - mondta az EP-képviselő, aki szerint az igazságügyi törvények módosításainak egyetlen célja az igazságszolgáltatás gyengítése és a magas szintű korrupció kivizsgálásának akadályozása.

A több mint egy órán át tartó vitán Tudorel Toader igazságügyi miniszter is jelen volt, és bár Dan Nica szociáldemokrata párti EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja kérte, hogy a tárcavezető is felszólalhasson, a miniszter nem kapott szót. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS