2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legendás Károlyi Béla karrierjének végére is pontot tehet az amerikai tornászok szexuális zaklatási botránya

2018. január 25. 11:21, utolsó frissítés: 11:30

Noha az edzőt soha senki nem vádolta azzal, hogy molesztálta volna, mégis sokan felelősnek tartják amiatt, hogy a feleségével közösen vezetett Karolyi Ranch edzőközpontban olyan körülményeket és légkört teremtettek, ami megkönnyítette Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott volt orvosának a dolgát, akit szerdán 175 éves börtönbüntetésre ítéltek pedofíliáért és szexuális zaklatásért, írja a 444.hu.

Nassart gyermekpornó-fényképek birtoklása miatt tavaly decemberben 60 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, majd ezután robbant ki az a botrány, amelyben 160 sportoló vádolta azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket.

A Nassart vádlók között olyan ismert élsportolók is vannak, mint például Aly Raisman kétszeres olimpiai bajnok tornász, McKayla Maroney, többszörös országos, olimpiai és világbajnok, aki tavaly decemberben pert is indított a tornaszövetség és az amerikai olimpiai bizottság (USOC) ellen, mert - mint fogalmazott - éveken keresztül eltussolták, hogy Nassar szexuálisan zaklatta őt.

Nassar egyik módszere az lehetett, hogy amikor az edzők szigorú diétát írtak elő a tornászoknak, az orvos finomságokat és gyorskaját csempészett be a tornászoknak, így kedveskedett nekik, édesgette magához őket. Nassar tulajdonképpen apró szívességekkel könnyítette meg az életet a nagyon szigorú és fegyelmezett életvitelt követelő Karolyi Ranchon.

A múlt héten Simone Biles, a riói olimpia négyszeres olimpiai bajnoka a Twitter-oldalán szintén arról számolt be, hogy ő is Nassar áldozata volt. 
A hírportál arról is beszámol, hogy a 75 éves Károlyi Béla és felesége amúgy is azt tervezték, hogy a riói olimpia után vonulnak vissza, most azonban már szinte biztosra vehető, hogy soha többé nem edzősködnek.

A kolozsvári származású trénerzseni az ötszörös olimpiai bajnok világsztár, Nadia Comăneci edzőjeként lett ismert és népszerű világszerte az 1976-os montreali olimpia után.

Montrealban Comăneci három aranyat nyert Romániának, ezek után Károlyi lett a válogatott szövetségi kapitánya. Az 1980-as moszkvai olimpia után azonban egyre feszültebb lett a viszonya a román szövetséggel.

1981-ben Comăneci-csel (és néhány amerikai tornásszal) bemutató turnét tartott az USA-ban, amikor eldöntötte, disszidál. Feleségével és állandó edzőtársával, Károlyi Mártával, valamint a román tornászválogatott szintén magyar származású koreográfusával, Pozsár Gézával együtt menedékjogot kértek az Egyesült Államokban, ahol a házaspár tagjai a kilencvenes évekre az amerikai női tornasport legnagyobb befolyású figurái lettek. A Karolyi Ranch 2001-ben lett az amerikai női tornászválogatott központi edzőközpontja, ahová havonta gyűltek össze a válogatott tagjai. Ezt az együttműködést a szövetség idén januárban felmondta.A botrány miatt benyújtotta lemondását az Amerikai Torna Szövetség (USAG) igazgatótanácsának több tagja is.

A lemondásukat benyújtó vezetők közt van Paul Parilla, a szövetség igazgatótanácsának elnöke, Jay Binder alelnök és Bitsy Kelley kincstárnok is. 
    
„Támogatjuk a döntést, mert úgy gondoljuk, hogy ez lehetőséget teremt a szervezetünkön belül zajló változások hatékonyabbá tételére”, fogalmazott a Twitter közösségi oldalon közzétett közleményében Kerry Perry, a szövetség tavaly szeptemberben kinevezett elnöknője. (444.hu/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS