2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Törökország további szíriai hadműveletet is kilátásba helyezett

2018. január 23. 20:18, utolsó frissítés: 20:18

Ankara egy további szíriai hadműveletet is kilátásba helyezett, ezúttal a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia által ellenőrzött Manbídzs térsége ellen. Erre Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter utalt a Habertürk török hírportál által kedden közölt interjújában.


Törökország szombaton nagyszabású katonai offenzívát indított az északnyugat-szíriai Afrín kerületet ellenőrző YPG ellen, amelyet Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tart. Az YPG ugyanakkor az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáival szembeni harcban, amelyhez Washington az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta a kurd milíciát. Törökország pedig úgy vélte, hogy az YPG "folyamatosan bővülő fegyverarzenálja" napról napra nagyobb fenyegetést jelent.

Cavusoglu a Habertürknek elmondta: "Ankara azt üzeni Washingtonnak, hogy ha nincs mellettünk, akkor ne is álljon utunkba. A manbídzsi terroristák folyamatosan átlőnek a török határon. Ha az Egyesült Államok nem fékezi ezt meg, akkor Ankara majd megteszi."

A török tárcavezető hozzátette: "ez érvényes az YPG Eufrátesz folyótól keletre eső területeire, sőt még az esetleges észak-iraki fenyegetésekre is. Ha határaink túloldalán terroristák vannak, az Törökország számára veszélyt jelent.".

A PKK főhadiszállása az észak-iraki Kandil-hegységben található.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azon állítólagos kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az afríni hadművelet előtt az YPG nem is lőtt át rakétákat Szíriából a török határon, Cavusoglu azt mondta, hogy a török hatóságok megbizonyosodtak erről. A török diplomácia vezetője egyúttal arra kérte amerikai kollégáját, hogy vizsgálja felül hírforrásait és ne beszéljen úgy Ankarával, mintha a YPG szócsöve lenne.

Cavusoglu kijelentette: amikor az YPG határsértő lövései megsokasodtak, Ankara kapcsolatba lépett Moszkvával. Ezt követően a török külügyminisztérium az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Kínát, Iránt és még más országokat is tájékoztatott a készülődő afríni hadműveletről.

"Ankara azt várja Washingtontól, hogy a szövetséges Törökország oldalán álljon, ne egy terrorszervezet mellett" - hangoztatta Cavusoglu. Egyúttal kiemelte: "a kétoldalú kapcsolatok alakulása annak függvénye, hogy az Egyesült Államok mit lép. Ankara meglépte, amit meg kellett. Ha nem tette volna, Törökország jövője forgott volna kockán."

Recep Tayyip Erdogan török államfő szombaton a nyugat-törökországi Kütahyában tartott beszédében már jelezte: a török haderő rövid időn belül "elintézi Afrín és Manbídzs ügyét". "Manbídzs lesz a következő" - tette hozzá.

Erdogan szerint az Egyesült Államok nem tartotta be ígéretét, amely értelmében a dzsihadisták kiűzése után a kurd milíciák elhagyják Manbídzsot. "Mivel a Manbídzsra vonatkozó ígéreteket megszegték, senki sem szólhat egy szót sem" - hangsúlyozta a török elnök.

Manbídzs térsége szintén az YPG fennhatósága alatt áll, de Afríntól különálló terület közvetlenül az Eufrátesz jobb partján. Azzal, hogy az Eufráteszi Pajzs fedőnevű török hadművelet 2016 augusztusa után kiszorította az Iszlám Állam dzsihadistáit a határ menti térségből, Ankara Afrín és Manbídzs egyesítését is meg tudta akadályozni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS