2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A spanyol ügyészség ismét európai elfogatóparancsot kért Puigdemont ellen

2018. január 22. 12:36, utolsó frissítés: 16:18

Update: Nem ad ki újabb európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen a madridi legfelsőbb bíróság, született meg a döntés hétfőn, néhány órával az ügyészség indítványát követően.

Pablo Llanera bíró ésszerűnek minősítette, hogy a vádhatóság kezdeményezte a volt elnök elfogását most, hogy csaknem három hónap után elhagyta Brüsszelt és egy másik külföldi országban tartózkodik, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyben vannak olyan „árnyalatok”, amelyek indokolják ennek elhalasztását.

A bíró állásfoglalásában Puigdemont dániai utazását provokációnak vélte, miután „jogi képtelenség”, hogy távollétében vállalkozik az elnökjelöltségre.

-----------------------------------------------------------

A spanyol ügyészség európai elfogatóparancs ismételt kiadását kérte a madridi legfelsőbb bíróságtól Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen hétfőn.

Az ügyészség kérelmének indoka, hogy a katalán politikus csaknem három hónap után elhagyta Brüsszelt, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült.

A volt elnök Dániába utazott, ahol egy konferencián vesz részt a koppenhágai egyetemen. A kétnaposra tervezett úton dán politikusokkal is találkozik.

Belgiumban a bíróság mérlegeli a kiadatást az európai elfogatóparancs alapján, Dániában viszont nem.

A spanyol ügyészség újabb indítványáról Pablo Llanera bíró dönt, ő az, aki december elején úgy határozott: visszavonja a még novemberben kiadott európai elfogatóparancsot Puigdemont és leváltott kormánya négy tagja ellen.

A spanyol legfőbb ügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett eljárást a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben arra hivatkozva, hogy döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS