2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem gyűlnek Magyarországon a Minority SafePack aláírásai

2018. január 18. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

Április elején lejár a Minority Safepack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés határideje, de a szükséges egymillió aláírásnak még a fele sincs meg, írja cikkében az azonnali.hu.

Az ügyet korábban támogatásukról biztosító pártok egyelőre nem nagyon gyűjtik az aláírásokat: a Jobbik, a Fidesz, az LMP és a Momentum közül egyik párt aktivistái sem gyűjtik a szignókat, holott mindannyian felvállalták az ügyet.

Az európai polgári kezdeményezést az RMDSZ-es Vincze Loránt által vezetett FUEN, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója indította: a lényege, hogy az EU ajánlásokkal, egyes területeken pedig egyenesen kötelező jogalkotási aktusokkal segítse a kisebbségek érvényesülését az állampolgárságuk szerinti országokban, elsősorban a nyelvi jogok terén.
 
Az eddig összegyűlt négyszázezres szám nem valami biztató annak fényében, hogy már tavaly tavasz óta lehet gyűjteni, ráadásul online is, április elején pedig lejár a határidő az egymillió aláírás összegyűjtésére.
 
Romániában több mint 250 ezer aláírást gyűjtött az RMDSZ, Szlovákiában pedig 50 ezer körüli szignó gyűlt össze, közölte Vincze Loránt a hírportállal. A határidő április eleje, így a félmillió aláírás összegyűjtése Magyarországon kevésnek tűnik, hiába bizonygatta az Azonnalinak a FUEN-elnök Vincze Lóránt, hogy ezt reálisnak tartja.

A kezdeményezők gyűjtenek Dániában, Lettországban, az Olaszország területén lévő Dél-Tirolban, a Spanyolországhoz tartozó Baszkföldön és Németországban is.

Bárhogy nézzük, Magyarország elég gyéren teljesít, pedig Magyarországon a kitűzött cél félmillió aláírás összegyűjtése volt.

Vincze Lóránt elmondta, hogy egy ilyen kampányt nem lehet egész évben folytatni, a FUEN is csak szeptemberben kezdte a gyűjtést. Novemberben aztán a Magyar Állandó Értekezleten felkérést küldtek a magyarországi pártoknak, hogy segítsék az ügyet.

A portál érdeklődésére a FUEN és a magyarországi gyűjtést koordináló Rákóczi Szövetség is hangsúlyozta, hogy nagyon sokat segítene, ha a pártok a rendelkezésükre álló háttérrel és önkénteshálózattal beszállnának az aláírásgyűjtésbe, mivel a magyar pártok közül a Fidesz, a Jobbik, az LMP és a Momentum is hangosan a támogatásáról biztosította már korábban a Minority Safepack kezdeményezést.

Kommunikációs szempontból azonban elég nehéz a magyar kormánypárt helyzete az ügyben, hiszen ki kell állniuk a határon túli magyarok mellett, de közben nem mutathatják azt, hogy Brüsszeltől kérnének valamit, miközben épp vele vívnak háborút, állítja az azonnali.hu .
 
Bár január elején csendben bejelentették a kormánymédiában, hogy a Fidesz fog aláírásokat gyűjteni a Minority Safepackre, mikor a részletekről érdeklődött a hírportál, semmi konkrétumot nem válaszolt a párt sajtóosztálya.
 
Az EU elleni szuverenitásharcban a Jobbik egy ideje már a Fidesz mögé szorult, főleg, hogy saját európai polgári kezdeményezést is indított a párt a bérunióért. Ennek ellenére a Jobbik nem gyűjt aláírást a Minority Safepackre, mert „nem kaptak erre vonatkozó közvetlen kérést” a szervezőbizottságtól.

Az LMP és a Momentum csak a szimpatizánsainak reklámozza a dolgot, áll az Azonnali cikkében.
 
Aki szeretne segíteni benne, hogy összejöjjön, az online itt írhatja alá a Minority Safepack kezdeményezést. (azonnali.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS