2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Keresztes László Lóránt: az LMP kiáll az erdélyi magyarság autonómiatörekvései mellett

2018. január 17. 11:45, utolsó frissítés: 11:48

Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi önkormányzati képviselője és a Régiók Európai Bizottságának tagja sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy az LMP teljes politikai közössége kiáll az erdélyi magyarság autonómia törekvései mellett: különösen fontos ezt hangsúlyozni a bukott román miniszterelnök legutóbbi kijelentéseit követően.

Az LMP képviselője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy sajnálatos módon beigazolódnak a félelmek, miszerint kiéleződnek a román politikai szereplők részéről a magyarellenes hangok.

A pártnak ezért az az álláspontja, hogy ilyen fajsúlyos kérdésben nem csak hazai szinten fontos a tiltakozás. Keresztes László Lóránt kiemelte, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és önrendelkezésük biztosítása rendkívül fontos európai értékekhez kapcsolódik.

Az LMP álláspontja szerint Európában számos helyen láthatunk példákat a jól működő autonómiákra, és ez az érintett térségek számára pozitív hatással járt.

Az európai politikában a Régiók Bizottsága az a testület, amelynek kiemelten fontos feladata az önrendelkezés, az önkormányzatiság védelme, továbbá a kiállás a szubszidiaritás védelmében.

Fentiek alapján az LMP kezdeményezéssel él a Régiók Bizottságában: olyan állásfoglalást kezdeményez, amely kifejezi, hogy az önrendelkezés, a nemzeti kisebbségek jogainak védelme alapvető európai értékek.

Az LMP azt szeretné elérni tehát, hogy a testület vegye napirendre a nemzeti kisebbségek védelmének és önrendelkezési ügyét, készítsen róla állásfoglalást, amelyet eljuttat az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek is.

A javaslattal kapcsolatban Keresztes László Lóránt kifejtette, hogy a párt egyeztetni fog a magyar kisebbségeket képviselő pártokkal is. Az LMP képviselője a Régiók Bizottságának tagjaként továbbá személyes levelet fog írni a Bizottság elnökének is: arra kéri, hogy vegyen részt március 10-én, a marosvásárhelyi Székely Szabadság napi megemlékezésen.

Keresztes László Lóránt sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a Minority Safepack európai kisebbségvédelmi törvény megalkotására irányuló polgári kezdeményezés fontosságára is.

Az európai polgári kezdeményezést április 3-ig van lehetőség aláírni, ezért az LMP képviselője mindenkit annak aláírására biztatott. A jogszabálycsomag az európai kisebbségeket, egyebek mellett éppen a nyelv- és szimbólumhasználati jogokat védi, támogatja a nemzeti kultúrát és hagyományokat, biztosítja a többségi társadalommal egyenlő bánásmódot, valamint lehetővé teszi az EU-nak, hogy beavatkozzon, ha a kisebbséget valamilyen jogtiprás, vagy jogkorlátozás éri. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS