2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiállítják a cseh koronázási ékszereket a prágai Hradzsinban

2018. január 15. 19:03, utolsó frissítés: 19:03

Keddtől egy hétig újra láthatóak lesznek a cseh koronázási ékszerek. A rendkívül értékes történelmi tárgyakat a prágai Hradzsin legdíszesebb termében, az Ulászló teremben tekinthetik meg az érdeklődők.

A legféltettebb cseh nemzeti kincsnek számító koronázási ékszereket legutóbb 2013-ban Milos Zeman köztársasági elnök megválasztása alkalmával állították ki, a belépés a hagyományoknak megfelelően ingyenes volt. Most Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából láthatók.

A történelmi kincseket a Szent Vitus-székesegyház pincéjének páncélszekrényében őrzik, amely hét kulccsal nyílik.

A kulcsok mindegyike más-más köztisztviselőnél van, akik ezért csak együtt tudják kinyitni a széfet. A hatályban lévő szabályozás szerint jelenleg az államfőnek, a kormányfőnek, a parlament két háza elnökeinek, a prágai főpolgármesternek, a prágai érseknek és a székesegyház főpapjának van egy-egy kulcsa.

A hét tisztviselő hétfőn délután jött össze, közösen kiemelték a koronázási ékszereket a páncélszekrényből, majd szigorú biztonsági intézkedések közepette átvitték az Ulászló-terembe, ahol speciális üvegbúra alá kerülnek.

Az általában egyhetes vagy tíznapos kiállítások alkalmával a koronázási ékszereket mintegy 30 ezer ember tekintheti meg. A belépésre mindig több órát kellett várakozni. A látogatók számát korlátozza, hogy többféle ok miatt az Ulászló terembe naponta legfeljebb 4-5 ezer embert lehet beengedni.

IV. Károly német-római császár és cseh király 14. századi rendelete alapján a cseh koronázási ékszereket csak rendkívüli, ünnepélyes alkalmakkor lehet kiállítani.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS