2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Végre megalakulhat a német kormány

2018. január 13. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Az újabb közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást pénteken Berlinben a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjainak képviselői, akik vasárnap óta egyeztettek az együttműködés folytatásának lehetőségéről.

A megbeszélések több mint 24 órán keresztül tartó utolsó fordulója után a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártjuk illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolják, jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Martin Schulz, az SPD elnöke.

Mindhárman kiemelték, hogy elégedettek az egyeztetés eredményével. Horst Seehofer elmondta, hogy akár már húsvét előtt is megalakulhat a következő szövetségi kormány, amelynek révén „négy nagyon jó év” következik Németországban.

Angela Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet. Hangsúlyozta, hogy a megállapodásért mindhárom fél nagy erőfeszítéseket tett, „mindenki átlépett a saját árnyékán”.

A CDU-nál és a CSU-nál formalitás a koalíciós tárgyalás elkezdéséről szóló döntés; a szondázásnak is nevezett előzetes egyeztetést lefolytató küldöttség javaslatot tesz az adott párt vezető testületének, amely hivatalosan döntést hozz arról, hogy tárgyalást kezdenek a másik két párttal egy újabb kormány megalakításáról.

Az SPD-nél viszont a nagykoalícióval szembeni ellenállás miatt várhatóan nehéz belső vitában kell kiérlelni a döntést.

A szociáldemokraták vezetőinek egy rendkívüli pártkongresszuson, január 21-én meg kell szerezniük a több száz küldött többségének támogatását ahhoz, hogy elkezdhessék a koalíciós tárgyalást.

Ha sikerrel járnak, és egy koalíciós szerződést is sikerül kidolgozni, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a párttagok voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

A szondázás eredményét összefoglaló 28 oldalas dokumentumból Merkel elsősorban azt emelte ki, hogy a következő kormánynak küzdenie kell azért, hogy Németország lépést tartson a digitális átalakulással.

Mint mondta, az államnak gondoskodnia kell a biztonság megőrzéséről is, így egyebek mellett elhatározták, hogy 15 ezer fővel növelik a rendőrség létszámát.

Hozzátette: az új kormány az Európai Unió megújításának kormánya, egy „új kezdet” kormánya is lesz, és az EU-politikában szorosan együttműködik Franciaországgal.

Az egyeztetés végeztével nyilvánosságra hozott dokumentum leghosszabb, első fejezete az EU-ról szól, és az új kezdet ígérete mellett elsősorban az áll benne, hogy a három párt „a demokrácia és a szolidaritás Európája” mellett, valamint „a versenyképesség és a beruházások Európája” mellett áll ki.

Az egyeztetések egyik leginkább vitatott témája a migráció volt. Ezzel kapcsolatban kiemelték: „fellépünk egy közös európai menekültügyi rendszerért”, amelynek része „egy méltányos elosztási mechanizmus a védelemre szorulók számára”.

Hozzátették, támogatják a menekültek elosztásáról szóló EU-s döntéseket, s tovább kell folytatni az erőfeszítéseket a Németországba és Európába irányuló migrációnak a társadalom befogadó, integrációs képességének megfelelő „irányításáért és korlátozásáért”, hogy ne alakuljon ki ismét olyan helyzet, mint 2015-ben.

Ezért a dokumentum szerint törekedni kell arra, hogy a menekültügyi rendszer keretében befogadott emberek száma az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban maradjon, és ezen belül legfeljebb havonta 1000 fő érkezzék Németországba a családegyesítés révén.

Az európai intézmények megreformálására törekvő Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: „boldog és elégedett” a német konzervatívok és szociáldemokraták közötti megállapodás láttán.

„Jó hírt kaptunk ma (péntek) reggel a Rajna másik oldaláról, és rendkívül boldog és elégedett vagyok, hogy Angela Merkel kancellár előreléphet egy hasznos koalíciós kormányzás felé, amelyet Európa és mindenekelőtt Franciaország is vár”, mondta az államfő Sebastian Kurz osztrák kancellárral közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján.

A megállapodás feltételei kedvezőbbek az európai projekt szempontjából, mint a tavaly év végi megállapodás-tervezeteké, jegyezte meg a francia elnök.

A konzervatívok és a szociáldemokraták közötti megállapodás-tervezetben „a kancellár, illetve Martin Schulz számos véleményét látom”, tette hozzá Macron.

„Úgy látom, hogy európai kérdésekben nagyobb előrehaladást irányoz elő, mint amilyet én javasolok és védelmeztem”, tette hozzá Emmanuel Macron.

Sebastian Kurz is örömét fejezte ki a megállapodás kapcsán. Németország az EU egyik legerősebb országa. „Jó Németországnak, jó Ausztriának és jó az Európai Uniónak is, ha gyorsan megalakul az új német kormány”, tette hozzá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nagyon fontosnak, pozitívnak, haladást szolgálónak és jövőorientáltnak nevezte Németország eddigi kormánypártjainak közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése melletti állásfoglalását.

A Szófiában tartózkodó bizottsági elnök szerint már a tárgyalások megkezdése is termékeny módon járulhat hozzá az európai viták megoldásához. (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS