2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A török alkotmánybíróság elrendelte két bebörtönzött újságíró szabadlábra helyezését

2018. január 11. 20:11, utolsó frissítés: 20:11

A török alkotmánybíróság jogsértésre hivatkozva csütörtökön elrendelte két bebörtönzött török újságíró, Sahin Alpay és Mehmet Altan szabadlábra helyezését - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Mindkettőjüket a 2016. július 15-i puccskísérlet után indult átfogó tisztogatások keretében helyezték előzetes letartóztatásba.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé az összeesküvésért. A BirGün ellenzéki napilap csütörtöki beszámolójában közölte: Alpayt azzal vádolják, hogy írásaiban puccsra hívó üzeneteket fogalmazott meg és rossz hírben tüntette fel a kormányt, Altant pedig azzal, hogy terrorszervezet tagjaként megpróbálta megdönteni az ország vezetését.

Alpay korábban a Gülen-mozgalomhoz kötödő legnagyobb napilapnál, a Zamannál dolgozott, amelyet a puccskísérletet követően bezárattak.

Az alkotmánybíróság a fogvatartottak egyéni jogorvaslati kérelmének elbírálása után döntött szabadlábra helyezésük mellett. Az NTV török hírtelevízió úgy vélekedett, hogy a határozat több tucat hasonló perben precedens értékű lehet.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban kijelentette, hogy a terrorizmus "nem magától terem", "kertészei" a vezércikkírók, véleményvezérek. "Ezek a kertészek azok, akiket az emberek gondolkodónak tekintenek. Az újságjaikban megjelenő vezércikkeikkel öntöznek. Egy napon pedig terroristaként jelennek meg az ember előtt" - fogalmazott Erdogan.

A török elnök a "dolgozó újságírók" szerdán ünnepelt törökországi napján a sajtószabadság úttörőjeként említette hazája sajtóját.

Törökországban a 2016-os puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót helyeztek előzetes letartóztatásba, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS