2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áder János kitűzte a magyarországi országgyűlési választások időpontját

2018. január 11. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Áder János magyar köztársasági elnök április 8-ra tűzte ki a magyarországi általános országgyűlési választások időpontját.

Az országgyűlési választások időszakára a jogszabályok értelmében átalakul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB); a választás kiírásával megszűnt az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok NVB-be delegált tagjainak mandátuma, és helyükre az országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok küldhetnek majd megbízott tagokat.

Áder János magyar köztársasági elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal által kibocsájtott közleményben ismertette a választások időpontját. Ezt a közleményt az alábbiakban közöljük :

„1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé. Az azóta eltelt időszakban fiataljaink újabb és újabb nemzedékei váltak értékes és nélkülözhetetlen részévé politikai nemzetünknek.

Magyarország választójoggal rendelkező polgárai az akkori sorsdöntő tavasz óta immár nyolcadik alkalommal dönthetnek arról, hogy kikre bízzák az ország ügyeinek intézését.

Az 1990-es polgári demokratikus átmenet lehetővé tette az európai alkotmányos hagyományokból építkező szabad és független Magyarország megszületését.

1990 óta a választás időpontjának kitűzése a köztársasági elnök alkotmányos joga és kötelessége.

Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel, külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki.”, áll a magyar köztársasági elnöki hivatal közleményében.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS