2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emelkedik a dél-kaliforniai áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma

2018. január 10. 10:46, utolsó frissítés: 10:47

Kedden estig ezrek kényszerültek elmenekülni és tizenhárman haltak meg a Los Angelestől északra fekvő Santa Barbara megyében pusztító, óriási esőket hozó és földcsuszamlásokat okozó viharok miatt.

A térségben kedd reggel óta folyamatosan zuhog az eső és a pusztítást „megkönnyíti”, hogy a múlt hónapban végigsöprő tűzvészek miatt eltűnt a talajt védő növényzet.

A megye óceánparti sávjában kötelező evakuálást rendeltek el a hatóságok, ám az érintetteknek csupán alig 15 százaléka tett eleget a felszólításnak. A földcsuszamlások és sárlavinák fákat, autókat, házakat sodortak el vagy temettek maguk alá.

Amber Anderson, a Santa Barbara megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy kutyákkal és helikopterekkel keresik a sárlavina alá temetett embereket, közülük kedd estig mintegy egy tucatnyit sikerült kimenteni. 163 embert kórházban ápolnak, négyük állapota életveszélyes.

A rendőrség közlése szerint Santa Barbarától keletre, Romero Canyonban mintegy 300 embert zárt körbe a földcsuszamlás. „Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne”, fogalmazott az NBC televíziónak az egyik rendőr.

Montecito városát teljesen elöntötte a sár, Burbankben, ahol szintén kötelező evakuálást rendeltek el, sárfolyó hömpölyög az utcákon, házrészeket, romokat, szemetet, autókat sodorva magával.A vidéken több forgalmas autóutat és autópályát le kellett zárni.

A meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan 180-230 milliméternyi eső esik még, a magasabban fekvő területeken pedig havazás lesz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS